You are here

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα του προγράμματος Young Cities

16/09/2021 15:45

Την πορεία υλοποίησης του προγράμματος παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και ο Οργανισμός Νεολαίας

Το πρόγραμμα «Young Cities – Νεανικές Πόλεις», καθώς και την πορεία της υλοποίησής του, παρουσίασαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Σκαλί Αγλαντζιάς την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι πρόεδροι των δύο οργανισμών, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Επίτροπος του Πολίτη, κ. Παναγιώτης Σεντώνας.

Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2020 στους τρεις ακριτικούς Δήμους, Αγλαντζιά, Αθηένου και Δερύνεια, ενώ τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε η επέκτασή του στις κοινότητες Άγιος Θεόδωρος (Λάρνακα), Πάχνα (Λεμεσός) και Ευρύχου (Λευκωσία), ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους νέους της Κύπρου να αναλάβουν δράση και να γίνουν φορείς θετικής αλλαγής στο κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουν.

Ειδικότερα, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία «νεανικών» πόλεων μέσα από μια καινοτόμα και συμμετοχική διαδικασία που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων και την προαγωγή της ενεργού πολιτότητας των νέων. Με την εφαρμογή της μεθόδου «Τhink and Do Tank» και με τη βοήθεια έμπειρων καθοδηγητών, ομάδες νέων από  δήμους και κοινότητες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλούνται να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς, να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις και εν τέλει, να αναλάβουν δράση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια θετική αλλαγή στην κοινότητα τους.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε εκτενής αναφορά στις προτάσεις που επιχορηγήθηκαν κατά τον πρώτο κύκλο υλοποίησης του προγράμματος, καθώς και στα αποτελέσματά τους. Ειδικότερα, στον Δήμο Δερύνειας οι συμμετέχοντες πρότειναν τη δημιουργία πολυχώρου νεολαίας, στον Δήμο Αθηένου την αναβάθμιση του Πολυκέντρου Νεολαίας με υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό, ενώ στον Δήμο Αγλαντζιάς την καλλιτεχνική ανάπτυξη των γειτονιών του Δήμου. Εκπρόσωποι από τους τρεις Δήμους είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το πρόγραμμα και να λειτουργήσουν ως Πρεσβευτές για τους νέους των κοινοτήτων που θα συμμετάσχουν στον δεύτερο κύκλο.   

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, κ. Ιωάννα Φιάκκου, ανέδειξε ότι «Το Young Cities αποτελεί ένα από τα προγράμματα έμμεσης πρόληψης από προβληματικές συμπεριφορές στους νέους, που υλοποιεί η Αρχή στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού. Είναι ένα πρόγραμμα που ξεφεύγει από τη θεωρία και προτείνει πρακτικούς τρόπους εμπλοκής της νεολαίας στα θέματα που την απασχολούν. Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο του 2020, ήμασταν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα. Όμως οι νέοι όχι μόνο μας διέψευσαν, αλλά μας εντυπωσίασαν. Η συμμετοχή τους ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και επιβεβαίωσε τη θέληση και όρεξή τους για ενεργή συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα».

Η αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του ΟΝΕΚ, κ. Μαρία Καζαμία Κωσταρά, δήλωσε ότι «το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία για την καλλιέργεια και ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς επίσης και της κουλτούρας της ενεργού πολιτότητας, αφού οι ίδιοι οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έχουν καταστεί πλέον φορείς για θετική αλλαγή στο τοπικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

Το πρόγραμμα Young Cities υλοποιείται από τους ανάδοχους φορείς Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας (Center for Social Innovation) και RESET.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ https://youngcities.org/