You are here

Επικεφαλής Επιστήμονας: Μεγάλες οι προοπτικές της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου καινοτομίας και τεχνολογίας

15/10/2021 15:14

Τις προοπτικές που παρουσιάζει η Κύπρος στην καινοτομία ανέδειξε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κ.Δ., Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, στο πλαίσιο του Reflect Festival (14-16 Οκτωβρίου), το μεγαλύτερο φεστιβάλ τεχνολογίας και καινοτομίας που φιλοξενήθηκε για τέταρτη χρονιά στην Κύπρο και συγκεκριμένα, στη Λεμεσό. Το Reflect Festival προσέλκυσε και φέτος χιλιάδες επισκέπτες, πετυχαίνοντας το στόχο να φέρει πιο κοντά το παγκόσμιο δίκτυο καινοτόμων επιχειρήσεων αλλά και να αναδείξει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα με διαδραστικές δραστηριότητες.

Σε χαιρετισμό στην έναρξη του φεστιβάλ, ο Επικεφαλής Επιστήμονας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έγιναν από την Πολιτεία, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού μοντέλου για τη χώρα, που θα μετουσιώνει την Έρευνα και Καινοτομία σε θεμέλιο λίθο ανάπτυξης, θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα συμβάλλει στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και θα δημιουργεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

«Τώρα είναι η ώρα», επισήμανε ο κύριος Μαστρογιαννόπουλος, «να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας και να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μηχανή δημιουργίας καινοτομίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη θέση της χώρας μας στην παγκόσμια αγορά, ως περιφερειακό κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας του Reflect Festival, ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος προσφώνησε συζήτηση πάνελ με θέμα “Corporates & Startups | A match made in Heaven or Lost in Translation?”, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι συνεργασίες μεταξύ  μεγάλων και νεοφυών επιχειρήσεων. Τα οφέλη και για τις δύο πλευρές από τέτοιες συνεργασίες είναι πολλαπλά, βοηθώντας τις μεγάλες επιχειρήσεις να εισέλθουν με χαμηλότερο ρίσκο στην καινοτομία, ενώ παράλληλα αποτελούν προοπτική εξόδου μέσω εξαγοράς για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.  

Η εκμετάλλευση συνεργειών και η εμπορευματοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας είναι το κλειδί, υπέδειξε ο επικεφαλής επιστήμονας, εξαίροντας τη σημασία των εταιρικών συνεργασιών με startups.

Εστιάζοντας στα κοινωνικοοικονομικά οφέλη και τη δημιουργία ενός σύγχρονου εξωστρεφούς οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας, ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που προκύπτουν από τα προγράμματα 2021-2027 στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.

Τα νέα προγράμματα, επισήμανε, στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων στην έρευνα και καινοτομία μέσω της συμμετοχής των επιχειρήσεων και στη συνεργασία. Ενέργεια η οποία όπως είπε, θα θέσει τα θεμέλια και θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Τη συζήτηση του πάνελ με τους: Δάφνη Πίττα Διογένους, COO και μέλος του Δ.Σ. της Medochemie, Στέφανο Στέφου, CCO της Fameline Holding Group, Scott Waite συνιδρυτή της Hydrogen Energy Systems Ltd, Κάρολο Γιωργαλλή CEO της AIFCAP Managers Ltd και Mιχάλη Οικονόμου, CEO και συνιδρυτή της Foody/Delivery Hero, συντόνιζε η Αντιπρόεδρος του ΙδΕΚ Σταυριάνα Α. Κοφτερός.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας συμμετείχε και στο Tech Island Summit που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, μεταφέροντας τη δέσμευση της Κυβέρνησης για δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος, για ανάπτυξη εταιρειών τεχνολογίας και νεοφυών επιχειρήσεων.