You are here

Επίσημα στην Clear stream τα Κυπριακά Επενδυτικά Ταμεία

11/01/2019 12:42

Άγγελος Γρηγοριάδης: «Πρόκειται για μία εξέλιξη που ενισχύει την εμπιστοσύνη στον κλάδο των επενδυτικών ταμείων»

Η Clear stream ανακοίνωσε διεθνώς και επίσημα την περασμένη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019, την ένταξη  των Κυπριακών Ταμείων Επενδύσεων ΟΣΕΚΑ (UCITS) και ΟΕΕ (AIFs) στην πλατφόρμα Vestima Fund της Clear stream.

Η Clear stream είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα επεξεργασίας διασυνοριακών αμοιβαίων κεφαλαίων, με περισσότερα από 190 χιλιάδες επενδυτικά κεφάλαια από 43 χώρες. Προσφέρει υποστήριξη στις επενδυτικές στρατηγικές των πελατών της και διευκολύνει την επενδυτική τους δραστηριότητα σε όλες τις αγορές.

Η ένταξη των Κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων στην πλατφόρμα Vestima Fund της Clear stream είναι μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που διανοίγει νέες δυνατότητες και προοπτικές για την Κύπρο. Συγκεκριμένα, ανοίγει η πόρτα για επενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο, ώστε να έχουν πρόσβαση στα κυπριακά ταμεία και τα κυπριακά αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και για να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, απολαμβάνοντας έτσι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει η χώρα. Η ένταξη των Κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων στην πλατφόρμα έγινε κατορθωτή μετά από ένα χρόνο έντονων διαπραγματεύσεων με την Clear stream, επί του νομικού κανονιστικού πλαισίου, του φορολογικού πλαισίου, της προστασίας των επενδυτών, καθώς και των μέτρων KYC και AML που λαμβάνει η Κύπρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτής της επιτυχίας προηγήθηκε η αποδοχή των κυπριακών κεφαλαίων στην Πλατφόρμα Thomson Reuters, όπου έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής πέραν των 35 επενδυτικών ταμείων. Το συντονισμό και την ευθύνη των διαπραγματεύσεων και στις δύο περιπτώσεις είχε ο Κυπριακός Οργανισμός Επενδυτικών Ταμείων (CIFA).

Ο πρόεδρος του CIFA Άγγελος Γρηγοριάδης σε δηλώσεις του στάθηκε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη του κλάδου διαχείρισης κεφαλαίων στην Κύπρο, τονίζοντας ότι έχει καταστεί ο πιο δυναμικός τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. «Η ένταξη των κυπριακών ταμείων στην πλατφόρμα Vestima Fund της Clear stream είναι ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα για τον κυπριακό τομέα επενδυτικών ταμείων, μετά και την εισαγωγή περισσότερων από 35 επενδυτικών ταμείων στην πλατφόρμα Thomson Reuters το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται για μία εξέλιξη που ενισχύει την εμπιστοσύνη στον κλάδο των επενδυτικών ταμείων», ανέδειξε.

Ο κ. Γρηγοριάδης ανακοίνωσε ότι τέλη του 2018 ο CIFA προσεγγίστηκε από το International Funds Association ώστε να καταστεί πλήρες μέλος του. «Είναι σημαντική εξέλιξη που θα τοποθετήσει τον κυπριακό κλάδο επενδυτικών ταμείων σε σημαντική θέση στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη». Ήδη, ο CIFA είναι πλήρες μέλος του European Fund and Asset Management Association (EFAMA) από το 2016. Εξάλλου, ο κ. Γρηγοριάδης ευχαρίστησε το υπουργείο Οικονομικών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) για τη θετική συμβολή τους στην επίτευξη αυτών των ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών για την Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Clear stream στην ανακοίνωσή της ανέδειξε το γεγονός ότι η αγορά κεφαλαίων της Κύπρου κατέγραψε τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακή ανάπτυξη. Ο γραμματέας και μέλος του συμβουλίου του CIFA Μάριος Ταννούσης τόνισε ότι τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση (AUM) έχουν υπερδιπλασιαστεί από 2,1 δισ. ευρώ το 2012 σε 6 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη του 2018.

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Επενδυτικών Ταμείων Clear stream Bernard Tancre υπογράμμισε ότι η προσθήκη κεφαλαίων της Κύπρου στην πλατφόρμα Vestima δείχνει όχι μόνο τη ζήτηση των πελατών, αλλά και την εμπιστοσύνη τους στην Κύπρο ως αναδυόμενης έδρας κεφαλαίων.

Περισσότερες πληροφορίες για την ένταξη των Κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων στην Clear stream στο πιο κάτω link: