You are here

Έρευνα EY: Αυξημένες οι ανησυχίες των πολιτών παγκοσμίως, για την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων από τα κράτη

14/04/2021 12:07
  • Το 53% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι οι κίνδυνοι από τη χρήση των προσωπικών δεδομένων τους από το κράτος, υπερβαίνουν τα όποια οφέλη των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών
  • Το 72% υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ωφελήσει την κοινωνία, όμως, προκύπτουν επιφυλάξεις σχετικά με την ανισότητα και την κοινωνική συνοχή

Οι κυβερνήσεις που προωθούν την αυξημένη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αποξενώσουν μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι έχουν έντονες ανησυχίες σχετικά με την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων τους, σύμφωνα με τη νέα παγκόσμια έρευνα της ΕΥ, Connected Citizens, η οποία καταγράφει τις απόψεις 12.100 ατόμων, σε 12 χώρες. Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos MORI, παρουσιάζει, επίσης, έναν οδικό χάρτη για τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να διαχειριστούν την αυξανόμενη ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών τους, ως αποτέλεσμα του COVID-19.

Τη χρονιά που πέρασε, η πανδημία ώθησε τις κυβερνήσεις να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες εξ αποστάσεως και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν έναν πολύ μεγαλύτερο όγκο προσωπικών δεδομένων πολιτών. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς (53%) συμμετέχοντες στην έρευνα, θεωρούν ότι οι κίνδυνοι ιδιωτικότητας και ασφάλειας που σχετίζονται με το πώς διακινούνται τα προσωπικά τους δεδομένα, υπερτερούν έναντι των πλεονεκτημάτων των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Το 46% των ερωτώμενων, πιστεύουν ότι τα προσωπικά δεδομένα τους δεν πρέπει να κοινοποιούνται μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με μόνο το 29% να συμφωνούν με την κοινή χρήση τους. Το 41% πιστεύουν ότι τα στοιχεία τους δεν πρέπει να διακινούνται μεταξύ του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ενώ μόλις το 33% συμφωνούν. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (72%) είναι αντίθετοι στην πώληση των προσωπικών τους δεδομένων από τις κυβερνήσεις σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και αν ο σκοπός είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών ή οι μειώσεις φόρων.

Η αισιοδοξία σχετικά με την τεχνολογία, περιορίζεται από τη δυσπιστία των πολιτών

Παρότι η έρευνα αντικατοπτρίζει την αισιόδοξη άποψη ότι η τεχνολογία βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας (σύμφωνα με το 72% των ερωτηθέντων), υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις σχετικά με τον ευρύτερο αντίκτυπό της. Μεγάλη μερίδα πολιτών υποστηρίζουν ότι η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας θα εντείνει, ενδεχομένως, κοινωνικά ζητήματα, με το 32% να δηλώνουν πως η τεχνολογία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα και το 34% πως η τεχνολογία θα εξασφαλίσει περισσότερη δύναμη στους ήδη πλούσιους και ισχυρούς.

Περαιτέρω ανησυχίες προκύπτουν σχετικά με τον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας, στην κοινωνική συνοχή. Το 32% των πολιτών παγκοσμίως, πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι έχουν μικρότερη επαφή και αλληλεπίδραση με τις κοινότητές τους. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ζήτηση για την περαιτέρω βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου, με το 61% να υποστηρίζουν ότι πιθανότατα θα συμμετείχαν σε σχετικά κρατικά προγράμματα κατάρτισης.

Τέλος, η έρευνα εντοπίζει επτά συνολικά κατηγορίες πολιτών, κατηγοριοποιημένες ως προς τη στάση που τηρούν απέναντι στην τεχνολογία, προσφέροντας πληροφορίες για το πώς οι κυβερνήσεις πρέπει να τις προσεγγίσουν.

Αναφερόμενος στα ευρήματα της έρευνας, ο Σάκης Μωυσέως, Συνέταιρος και Επικεφαλής Έργων για Οργανισμούς του Δημόσιου Τομέα της EY Κύπρου, δήλωσε: «Η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών εξασφαλίζει τεράστια οφέλη τόσο για την πολιτεία όσο και για τους πολίτες. Ωστόσο, μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας ανησυχεί εύλογα για τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων, με αποτέλεσμα να επιλέγουν να αποστασιοποιηθούν από τις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξηγήσουν αναλυτικά στους πολίτες τα οφέλη της ψηφιοποίησης και, κυρίως, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους ως προς τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων».

Για να διαβάσετε τα πλήρη ευρήματα της έρευνας, πατήστε εδώ.