You are here

Ερευνητικό έργο ΤΕΠΑΚ «TExTOUR: Επανεξέταση του Πολιτιστικού Τουρισμού στην Ευρώπη»

02/11/2021 13:25

Ανάδειξη της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του χωριού Φικάρδου της Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2021 εργαστήριο (workshop) στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «TExTOUR: Social Innovation and Technologies for sustainable growth through participative cultural Tourism» - https://textour-project.eu/), το οποίο φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στο κτήριο της Πρυτανείας.

Διοργανωτές του εργαστηρίου ήταν το Ερευνητικό Κέντρο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» (Δρ. Αντώνης Θεοχάρους) και το «Digital Heritage Research Lab» (Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά (μέσω ΖΟΟΜ) για τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς.

Το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει στο έργο εκπροσωπώντας την περιοχή της Φικάρδου στην επαρχία Λευκωσίας, σε συνεργασία με το «GAIA Heritage» για την περιοχή του Άνφεχ (Λίβανο). Το χωριό Φικάρδου είναι ένας από τους ελάχιστους παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς της Κύπρου που εξακολουθεί να διατηρεί τον χαρακτήρα του και την αρχιτεκτονική από τον 18ο αιώνα, διατηρώντας την αυθεντικότητά του σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Η Φικάρδου κατατάσσεται στον Προσωρινό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και έλαβε το βραβείο Europa Nostra το 1987. Στόχος του έργου συγκεκριμένα για την Φικάρδου, είναι να αναδειχθεί η πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της, και να επικυρωθούν στρατηγικές για την ανάπτυξη της απομακρυσμένης αυτής περιοχής.

Κύριος στόχος του Εργαστηρίου ήταν να γίνει δικτύωση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και της τοπικής κοινότητας, με απώτερο στόχο να εντοπιστούν και να συζητηθούν προβληματισμοί που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν:

  • Τοπική Κοινότητα και Συμβούλιο της Φικάρδου
  • Τμήμα Αρχαιοτήτων
  • Υφυπουργείο Τουρισμού
  • Cyprus Institute – Αρχαιολόγοι
  • Τουριστικά Γραφεία και Πρακτορεία
  • Ερευνητικό Κέντρο «ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ»
  • Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας
  • GAIA Heritage – Ομάδα έργου
  • Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου του Άνφεχ
  • Καθηγητές και Λέκτορες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Το έργο TExTOUR χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Προγράμματος Η2020, στο οποίο συμμετέχουν 18 εταίροι από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, σχηματίζοντας τα 8 pilots του έργου. Το TExTOUR χρησιμοποιεί Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT’s), με στόχο να αναπτύξει, να εφαρμόσει, να δοκιμάσει και να επικυρώσει ουσιώδης στρατηγικές και εργαλεία για την ανάπτυξη των απομακρυσμένων περιοχών που συμμετέχουν, με βάση το δυναμικό πολιτιστικού τουρισμού (CT) που διαθέτουν. Στόχος του TExTOUR είναι να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινότητες για να δημιουργήσει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για όλους τους ενδιαφερόμενους και την κοινωνία ευρύτερα.