You are here

Ερευνητικό πρόγραμμα Erasmus+ MATE: Επιτυχής ολοκλήρωση εκπαίδευσης φοιτητών σε θέματα ρητορικής μίσους

07/05/2021 08:56

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια του ερευνητικού προγράμματος Erasmus+ MATE τα οποία διήρκησαν από τις 15 μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου 2021. Συνολικά 63 φοιτήτριες και φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα τέσσερα θεματικά σεμινάρια.

Συγκεκριμένα, τα σεμινάρια είχαν στόχο τον εντοπισμό κοινών πολιτισμικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών μεταξύ φοιτητών διαφορετικών εθνικοτήτων αλλά και την ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας σε θέματα διαφορετικότητας. Σε κάθε σεμινάριο, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για τη διαφορετικότητα, πραγματοποιώντας τέσσερις διαφορετικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων, θέματα που αφορούν τη ρητορική μίσους, το φύλο, το χιούμορ και τις καθημερινές δραστηριότητες σε διάφορες κουλτούρες. Κάθε σεμινάριο συντονίστηκε από ένα ζεύγος φοιτητών, οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί ως MATE Facilitators - Εκπαιδευτές τον Δεκέμβριο του 2020 για να πραγματοποιήσουν τα σεμινάρια όπως προνοούσε το πρόγραμμα.

Τα σεμινάρια περιλάμβαναν διαδραστικές δραστηριότητες και για την υλοποίησή τους έγινε χρήση νέων τεχνολογικών μέσων. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το εργαλείο αξιολόγησης διαπολιτισμικών δεξιοτήτων.

Στην αμέσως επόμενη φάση του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν εργαστηριακά σεμινάρια με στόχο την εκπαίδευση των φοιτητών για δημιουργία εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τη ρητορική μίσους. Με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων κάθε ομάδα φοιτητών θα δημιουργήσει οπτικοακουστικό υλικό και θα προωθήσει τη δική της εκστρατεία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τελικός στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι να παραχθεί ένας πανευρωπαϊκός οδηγός για την εκπαίδευση των νέων ατόμων ώστε να ενισχυθεί η κουλτούρα της ανοχής και του σεβασμού και να περιοριστεί ο ρατσισμός και οι διακρίσεις.

Το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει στο πρόγραμμα μέσω του τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας με επιστημονική υπεύθυνη τη Δρα. Πασχαλία (Λία) Σπυρίδου. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε:

ΜΑΤΕ: http://mate.projectsgallery.eu/

Twitter https://twitter.com/MATE65696796?lang=en

Facebook https://www.facebook.com/MATE-358521511655150/?modal=admin_todo_tour

LinkedΙn https://www.linkedin.com/showcase/14025697/admin/