You are here

Ετήσια Γενική Συνέλευση ΠΑΣΥΔΙΞΕ: «Ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων για τον τουρισμό»

16/12/2008 14:47
«Όσον αυξάνονται τα προβλήματα, όσον πλήττονται οι οικονομίες των διαφόρων αγορών, είναι φυσικό ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων τουριστικών προορισμών να γίνεται ακόμη πιο οξύς στην προσπάθεια εξασφάλισης μεγαλύτερου μεριδίου της τουριστικής κίνησης».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Αντρέας Γρηγορίου κατά τη διάρκεια της 26ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο HILTON στις 12/12/08 στη Λευκωσία και στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες του οικονομικού και πολιτικού κόσμου της Κύπρου καθώς και εμπλεκόμενοι φορείς στα τουριστικά δρώμενα του τόπου.

Στη συνέλευση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ κ. Πάνος Εγγλέζος και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Μάνθος Μαυρομμάτης.

Συνεχίζοντας την αναφορά του για την πορεία του κυπριακού τουρισμού, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου σαν τουριστικός προορισμός έχει υποστεί σοβαρή διάβρωση και η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο λόγω και της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και ιδιαίτερα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν βασικές χώρες πηγές τουρισμού για την Κύπρο. Ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω και της συναλλαγματικής αξίας της στερλίνας έναντι του ευρώ.

Για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ενδείκνυται η λήψη άμεσων και σοβαρών μέτρων όπως είναι:

 η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη της Κύπρου
 έμμεση και ουσιαστική στήριξη της ξενοδοχειακής και γενικότερα της τουριστική βιομηχανίας
 υλοποίηση των διαφόρων έργων υποδομής που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου
 να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα επιμόρφωσης και να αξιοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο το έμψυχο υλικό της ξενοδοχειακής βιομηχανίας με τη σωστή διαχείριση του.

Τέλος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζουν τα διευθυντικά στελέχη στη βιομηχανία και ανέφερε ότι ο ρόλος αυτός θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως προς όφελος της τουριστικής μας βιομηχανίας αφού ο Επαγγελματίας Διευθυντής Ξενοδοχείου αποτελεί μια ουσιαστική επένδυση για τον κυπριακό τουρισμό.

Συνέχισε δε λέγοντας:

«Δυστυχώς όμως με μεγάλη λύπη αλλά και πραγματική ανησυχία διαπιστώνουμε ότι ο ρόλος αυτός, επιχειρείται να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο με την κατάργηση των ακαδημαϊκών προσόντων των διευθυντών ξενοδοχείων στα πλαίσια της τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας.

Πως είναι δυνατό να μιλούμε για ποιοτική αναβάθμιση της ξενοδοχειακής μας βιομηχανίας όταν βρίσκονται προς θέσπιση τροποποιήσεις που θα καταργήσουν την εξειδίκευση σε έναν τόσο ζωτικό τομέα όπως είναι η διεύθυνση των κυπριακών ξενοδοχείων!»

Tόνισε δε ότι τυχόν καταργήσεις των ακαδημαϊκών προσόντων των διευθυντών ξενοδοχείων, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ουσιαστική υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, σε ένα τομέα άκρως ανθρωποκεντρικό όπως είναι η ξενοδοχειακή βιομηχανία, και ιδιαίτερα στη χώρα μας που στα βασικά στοιχεία περιλαμβάνεται η φιλοξενία και ο ανθρώπινος παράγοντας στη διεύθυνση.