You are here

Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συγκροτήματος Πανδώρα

25/06/2009 11:03
Το Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009, πραγματοποιήθηκε στο Coral Beach Hotel & Resort στην Πάφο, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Αναπτυξιακού Συγκροτήματος Πανδώρα για το 2008. Ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος κ. Μ. Λεπτός, ενώπιον των μετόχων, εκπροσώπων των ΜΜΕ, των Τοπικών Αρχών και Τραπεζών έκαμε μια ευρεία αναφορά στις δραστηριότητες του Συγκροτήματος, τα αποτελέσματα του περασμένου χρόνου και τις μελλοντικές προοπτικές.

Αποτελέσματα 2008

Ο Κύκλος Εργασιών του Συγκροτήματος μέσα στο 2008 ανήλθε σε € 56,8 εκ. Σε σύγκριση με € 48,9 εκ. του περασμένου χρόνου, σημειώνοντας αύξηση 16% περίπου, ενώ τα κέρδη από βασικές εργασίες, πριν τη φορολογία και τα χρηματοοικονομικά έξοδα και πριν τις ζημιές από αυξομειώσεις της αξίας επενδύσεων της εταιρείας σε μετοχές ή το κέρδος από ανατίμηση επενδυτικών ακινήτων, ανήλθαν στα € 3,7 εκ. σε σύγκριση με €4,8 εκ. του περασμένου χρόνου.

Η καθαρή ζημιά του Συγκροτήματος, μετά την αφαίρεση των χρηματοδοτικών εξόδων και το συνυπολογισμό των αυξομειώσεων στις αξίες των μετοχών και επανεκτίμηση της αξίας επενδυτικών ακινήτων, ανήλθε σε € 4,7 εκ. Η ζημιά οφείλεται βασικά στην αύξηση των χρηματοδοτικών εξόδων λόγω σημαντικών επενδύσεων σε γη, όπως επίσης και των κόστων διοίκησης και διάθεσης και σε συγκριτικά μειωμένο κέρδος από ανατίμηση επενδυτικών ακινήτων.

Ανασκόπηση Πρόσφατων Εξελίξεων

Ανασκοπώντας τις πρόσφατες εξελίξεις, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι οι κυριότερες εξελίξεις του περασμένου χρόνου ήταν οι εξής:

• Η υπογραφή συμφωνίας με το διεθνούς κύρους Αμερικάνικο ιατρικό κέντρο UPMC για την ίδρυση και λειτουργία του Ιατρικού Κέντρου της Νεαπόλεως και την αναβάθμιση της κλινικής ΙΑΣΙΣ σε εξειδικευμένο κέντρο καρκίνου

• Η στελέχωση και ετοιμασία του Πανεπιστημίου Νεαπόλεως δια έναρξη της λειτουργίας του από το Φθινόπωρο του 2010 και οι αξιόλογες επιστημονικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που το Πανεπιστήμιο ανάπτυξε στο 2008.

• Η μελέτη και ο προγραμματισμός μεγάλων και πρωτοποριακών έργων προσαρμοσμένων στις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς και για τα οποία προσφέρεται το απόθεμα εκλεκτής γης που διαθέτει το Συγκρότημα Πανδώρα στην Πάφο, τη Λεμεσό και την Κρήτη.

Προοπτικές:

Ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος ανέφερε ότι η οικονομική κρίση πρέπει να αποτελέσει τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για τους ιδιώτες επιχειρηματίες πρόκληση για ριζικές αλλαγές στην νοοτροπία και τα οράματα μας και για κριτική αναθεώρηση της πολιτικής και των κατευθύνσεων του παρελθόντος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για το μέλλον.
Προτείνεται η άμεση εφαρμογή των:

1. Προώθηση των πωλήσεων παραθεριστικής κατοικίας στο εξωτερικό μέσω των Κρατικών Υπηρεσιών, Υπουργείων, Πρεσβειών, Προξενείων και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού

2. Κατάργηση μεταβίβασης όπου υπάρχει ΦΠΑ

3. Εφαρμογή επιταχυνόμενης αποσβέσεως (αντί 3%) διά περίοδο 2 ετών
Ιδιαίτερα καθόσον αφορά το Συγκρότημα Πανδώρα, ο Πρόεδρος ανέφερε πως το μεγάλο απόθεμα γης που οι εταιρείες του Συγκροτήματος διαθέτουν σε εκλεκτές τουριστικές περιοχές της Πάφου, της Λεμεσού και της Κρήτης και τα πρωτοποριακά έργα που εκτελούνται ή προγραμματίζονται αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για το μέλλον του Συγκροτήματος.