You are here

Ετήσια Οικονομική Διάλεξη από την Εταιρεία Κυπριακών Οικονομικών Μελετών με ομιλητή τον Marco Buti

10/06/2021 19:29

Ο Marco Buti, επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Οικονομικών και Φορολογίας, και πρώην Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν ο φετινός ομιλητής στην Ετήσια Οικονομική Διάλεξη της Εταιρείας Κυπριακών Οικονομικών Μελετών.
 
Η διάλεξη, με θέμα ‘Η Ευρώπη και η κρίση της πανδημίας: Κοιτάζοντας Πίσω, Κοιτάζοντας Μπροστά’,  πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου, ως διαδικτυακή εκδήλωση.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην ομιλία του ο κος Μπουτι, επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες, αναφορικα με τα διδάγματα και τις συγκρίσεις από την προηγούμενη κρίση του ευρώ, την υλοποίηση του προγράμματος ‘ΕΕ Επόμενης Γενιάς’ και τις πολιτικές επιλογές για το μέλλον.
 
Όπως ανέφερε, οι ουσιώδεις αποκλίσεις στις οικονομικές επιδόσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 μέχρι σήμερα, απαιτούν την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρατών μελών. Αυτό αποτέλεσε μέρος των κινήτρων για το πρόγραμμα  `ΕΕ Επόμενης Γενιάς.`
 
Η κρίση της πανδημίας, σημείωσε, ήταν κοινή για όλα τα κράτη μέλη, και εξωγενούς προέλευσης, απειλώντας με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και πολύ βαθύτερη ύφεση, χωρίς άμεση και επαρκή άμεση αντίδραση. Σε αντίθεση, η κρίση του ευρώ 2010 ήταν χρηματοοικονομικής φύσης, επιδεινούμενη από υψηλό χρέος, και αφορούσε συγκεκριμένες εθνικές οικονομίες στη ζώνη του ευρώ. Στις δύο αυτές περιπτώσεις κρίσεων απαιτήθηκαν διαφορετικά μίγματα πολιτικής, είπε.
 
Είναι πολλά και οδυνηρά τα διδάγματα από την κρίση του ευρώ 2010-15, κυρίως διότι απαιτείται ένα περιθώριο κοινής ανάληψης κινδύνων στην ευρωζώνη, που είτε έρχεται απευθείας μέσω του εθνικού προϋπολογισμού είτε μέσω του ισολογισμού της ΕΚΤ όπως και συνέβη, συνέχισε.
 
Βλέποντας μπροστά, αναφέρθηκε στην οικονομική διάλεξη, υπάρχουν πέντε βασικοί τομείς πολιτικής που θα διαμορφώσουν τη λήψη αποφάσεων τα επόμενα τρίμηνα και χρόνια. Το πρώτο είναι τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει πολύ συγκεκριμένες και φιλόδοξες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Το δεύτερο είναι η αναθεώρηση του μακροοικονομικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΕ, και ιδίως των δημοσιονομικών κανόνων. Το τρίτο, είναι η φορολογική πολιτική ειδικά μετά την απόφαση της G7 για μια ελάχιστη εταιρική φορολογία. Τέταρτον, είναι η πράσινη συμφωνία, για την οποία η Επιτροπή θα παρουσιάσει στα μέσα Ιουλίου 12 προτάσεις που θα διαμορφώνουν την ημερήσια διάταξη. Τέλος, είναι η γεωπολιτική διάσταση της ΕΕ και η επιστροφή στην πολύπλευρη εξωτερική πολιτική μετά την αλλαγή διοίκησης στις ΗΠΑ.