You are here

Το ΕΒΕ Λευκωσίας καλεί τις τράπεζες να δείξουν αυτοσυγκράτηση στις αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων

09/12/2008 13:58
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας καλεί τις Τράπεζες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις αυξήσεις δανειστικών επιτοκίων βοηθώντας έτσι την Κυπριακή οικονομία να αντιμετωπίσει με επιτυχία την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Οι Τράπεζες στην Κύπρο διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας μας, υποβοηθώντας τόσο την αποταμίευση όσο και τις παραγωγικές επενδύσεις ενώ στάθηκαν με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα στο πλευρό των Κυπρίων σε στιγμές σκληρής δοκιμασίας.

΄Εγκυροι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης φερεγγυότητας τραπεζικών συστημάτων, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνουν την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες μας, παρά τη σοβαρή και παρατεταμένη κρίση στο διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα, παραμένουν υγιείς όπως άλλωστε διαφαίνεται από την πολύ ικανοποιητική τους επικερδότητα, την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τους δείκτες προληπτικής ρευστότητας.

Πρόσφατα, παρά τις σημαντικές μειώσεις στο βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρατηρούνται αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια των Τραπεζών στην Κύπρο λόγω κυρίως των υψηλότερων επιτοκίων που προσφέρουν για να προσελκύσουν καταθέσεις, που είναι η κύρια πηγή απόκτησης πόρων για την παραχώρηση νέων δανείων.

Οι αυξήσεις αυτές στα δανειστικά επιτόκια παρατηρούνται την περίοδο ακριβώς που άρχιζαν να διαφαίνονται και στην Κύπρο οι αρνητικές επιπτώσεις από τη σοβαρή επιδείνωση στη διεθνή οικονομική δραστηριότητα. ΄Ηδη η εξωτερική ζήτηση, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, έχει μειωθεί αισθητά ενώ παρατηρείται κάποια συγκράτηση της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών των Κυπρίων, με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές του εμπορικού και βιομηχανικού μας κόσμου. Αναμένεται δε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις για την Κυπριακή οικονομία από τη συνεχιζόμενη διεθνή οικονομική κρίση θα είναι εντονότερες το 2009 και ενδεχόμενα τα επόμενα ένα – δύο χρόνια.

Με άμεσο στόχο τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης σε ικανοποιητικούς ρυθμούς και της απασχόλησης στα ψηλά της επίπεδα, οι τράπεζες στην Κύπρο θα πρέπει να διατηρήσουν τα δανειστικά επιτόκια σε επίπεδα που συμβάλλουν στη τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ότι η επίδειξη εθνικής ευθύνης εκ μέρους των τραπεζών για ακόμη μια φορά θα αποδειχθεί προς το μεσοπρόθεσμο συμφέρον ολόκληρης της Κυπριακής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των τραπεζών καθώς και των μετόχων τους και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κινηθούν με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον.