You are here

Ευνοϊκότερες προοπτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη αλλά η αβεβαιότητα για το μέλλον παραμένει

16/10/2019 14:18

Σύμφωνα με  τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου για τις ΜμΕ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, στην οποία το ΚΕΒΕ είναι μέλος εκπροσωπώντας τις Κυπριακές ΜμΕ, παρουσιάζονται ευνοϊκότερες προοπτικές σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος  αυξήθηκε κατά 0,5 μονάδες, φτάνοντας τις 77,1 μονάδες - μια μικρή βελτίωση - αλλά εξακολουθεί να απέχει από την κορυφή. Αυτό μπορεί επίσης να αποδοθεί στο γεγονός ότι πολλά γεγονότα για τα οποία οι ΜμΕ ανησυχούσαν μέχρι το τέλος του 2018, όπως το Brexit και η εμπορική σύγκρουση των ΗΠΑ-Κίνας, δεν έγιναν πραγματικότητα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Επιπλέον, οι πολιτικές και οικονομικές κρίσεις στη Γαλλία και Ιταλία οπισθοχωρούν. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από το Brexit μειώνεται περαιτέρω. Από τη θετική πλευρά, οι ΜμΕ επωφελούνται από την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, οι οποίες εξακολουθούν να αυξάνουν την εσωτερική ζήτηση στην Ευρώπη. Τέλος, φαίνεται ότι οι ΜμΕ εξακολουθούν να είναι αρκετά αβέβαιες για το μέλλον εν γένει, αλλά ανησυχούν λιγότερο για τις άμεσες συνέπειες για τις δικές τους επιχειρήσεις.

"Το τελευταίο μας Βαρόμετρο για τις ΜΜΕ δείχνει ότι οι ΜΜΕ στην Ευρώπη ήταν υπερβολικά απαισιόδοξες για το τελευταίο εξάμηνο και τώρα άρχισαν να δηλώνουν μια ελαφρώς πιο θετική προοπτική", δήλωσε η Πρόεδρος της Ένωσης UlrikeRabmer-Koller για τα αποτελέσματα του βαρόμετρου για το φθινόπωρο του 2019. «Δεν αναμένουν όμως ανάκαμψη στην τρέχουσα αρνητική τάση της οικονομίας».

Οι τομείς που εξαρτώνται από την εσωτερική ζήτηση δείχνουν μια πιο σταθερή εξέλιξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις κατασκευές, όπου οι ΜμΕ είχαν ιδιαίτερα θετικό εξάμηνο. Οι ΜμΕ σε αυτόν τον τομέα διέρχονται μια αρκετά καλή εποχή λόγω της αύξησης της εσωτερικής ζήτησης, του χαμηλού κόστους των στεγαστικών δανείων και των αυξανόμενων τιμών για κατοικίες.

Είναι αξιοσημείωτο πως οι προοπτικές των ΜμΕ είναι πιο αισιόδοξες από ό, τι μπορεί να δικαιολογήσει η συνολική κατάσταση. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ενώ οι ΜΜΕ σίγουρα αντιλαμβάνονται το σημερινό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον ως μάλλον αρνητικό, οι προβλέψεις τους για το μέλλον των δικών τους εταιρειών δεν ανταποκρίνονται πραγματικά στην άποψη αυτή. Πράγματι, ενώ οι συνολικές προσδοκίες είναι χαμηλές, οι δείκτες για τον κύκλο εργασιών και την απασχόληση παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν πιστεύουν σε ισχυρό αντίκτυπο αυτής της αβεβαιότητας στις επιχειρήσεις τους στο εγγύς μέλλον.

Η έκθεση καταλήγει πως «προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη των ΜμΕ, η επόμενη γενιά ευρωπαϊκών προγραμμάτων πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, ιδίως στους τομείς της ψηφιοποίησης και της κυκλικής οικονομίας.

Οι ΜμΕ απαιτούν ιδιαίτερα τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουν τον μετασχηματισμό. Απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις στο κανονιστικό περιβάλλον και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού και δικαιοσύνη για όλους τους τύπους και τα μεγέθη των επιχειρήσεων».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της στήριξης των ΜμΕ τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σημείωσε, ότι η εμπιστοσύνη των χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από το Brexit, όπως η Κύπρος, μειώνεται περαιτέρω, κάτι που καθιστά περισσότερο αναγκαία τη στήριξη στις χώρες αυτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.