You are here

Frederick: 2η Ημερίδα Εφηβικής Λογοτεχνίας

17/09/2021 10:08

Εργαστήρια από καταξιωμένους συγγραφείς,  υποψήφιους για το κορυφαίο Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή της 1ης Ημερίδας Εφηβικής Λογοτεχνίας και έχοντας την πολύχρονη εμπειρία των Ημερίδων Παιδικής Λογοτεχνίας, το Πανεπιστήμιο Frederick και το Βιβλιοπωλείο Rivergate, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της IBBY (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα), διοργανώνουν τη 2η διαδικτυακή Ημερίδα Εφηβικής Λογοτεχνίας για εκπαιδευτικούς. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, μεταξύ των ωρών 9:00-12:45, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Πανεπιστημίου Frederick.

Η Ημερίδα έχει θέμα «Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: το μεγάλο βραβείο της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας» και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης οι οποίες/οι θα έχουν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν μέσα από εργαστήρια για τη δημιουργική αξιοποίηση λογοτεχνικών βιβλίων στη σχολική τάξη. Συγκεκριμένα, θα γίνει αναφορά στους διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της δημιουργικής γραφής και στην αξιοποίηση της γλώσσας ως τρόπου επικοινωνίας, σκέψης και ελευθερίας.

Τα διαδικτυακά εργαστήρια, που αποτελούνται από θεωρητικό και βιωματικό μέρος, θα πραγματοποιήσουν διακεκριμένοι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας που είναι ή υπήρξαν υποψήφιοι/υποψήφιες για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν:

  • Η Κύπρια συγγραφέας Άννα Κουππάνου, υποψήφια για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2022, θα παρουσιάσει το εργαστήρι δημιουργικής γραφής «Τα χίλια πρόσωπα της γραφής»,
  • Ο Έλληνας συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο οποίος διεκδίκησε το βραβείο το 2018, θα παρουσιάσει το εργαστήρι δημιουργικής γραφής «Η αλληλουχία του χρόνου: βασικό στοιχείο μυθοπλασίας»,
  • Η Ελληνίδα συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη, επίσης υποψήφια για το βραβείο το 2022, θα δώσει ένα εργαστήρι για τις ιστορίες και τις λέξεις με τίτλο «Οι λέξεις, φυλακτές της ελευθερίας».

 Κατά τη 2η Ημερίδα Εφηβικής Λογοτεχνίας θα γίνει αναφορά στο κορυφαίο διεθνές βραβείο για την παιδική και εφηβική λογοτεχνία από την Εύα Καλισμάκη, μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του βραβείου. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, ζωντανή σύνδεση με τον Roger Mello, εικονογράφο βιβλίων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας και νικητή του βραβείου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 2014.

Οι ενδιαφερόμενες/οι εκπαιδευτικοί καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή και την προτίμησή τους για ένα από τα τρία εργαστήρια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://events.rivergate.cy/02-Efiviki από τις 19 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2021. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 22572722.