You are here

Φυσικό Αέριο: Η ΟΕΒ χαιρετίζει και παρακολουθεί στενά

13/12/2019 14:57

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), εκφράζει την ικανοποίηση της που μετά από πολλά χρόνια άγονων προσπαθειών, για πρώτη φορά σήμερα δημιουργούνται βάσιμες ελπίδες για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η σημερινή υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και του επιτυχόντος προσφοροδότη για την κατασκευή των υποδομών, ικανοποιεί την αναγνωρισμένη ανάγκη της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού (security of supply). Εξίσου σημαντικός στόχος που επιτυγχάνεται, είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και άλλων ρύπων.

Ταυτόχρονα όμως η ΟΕΒ θα συνεχίσει να παρακολουθεί επισταμένα τις διάφορες φάσεις υλοποίησης του έργου, αλλά κυρίως θα επιμένει στην αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων επιλογών με μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στον τελικό καταναλωτή.

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας συνιστά μεγάλο μέρος του λειτουργικού κόστους κάθε επιχείρησης και αν δεν επιτευχθεί σύγκλιση με το κόστος των βασικών μας ανταγωνιστών, η Κυπριακή οικονομία είναι καταδικασμένη σε μαρασμό.

H μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας θα αποδεσμεύσει την τεράστια δυναμική των κυπριακών επιχειρήσεων και θα διασφαλίσει συνθήκες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης προς όφελος του λαού μας.

Λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal), όπου φιλοδοξία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, η ΟΕΒ αναμένει τους νέους αυτούς σχεδιασμούς της Κύπρου που θα την οδηγήσουν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος με μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).