You are here

H Διαχείριση των Ανθρώπων του Αύριο – Παγκόσμια Έρευνα Αποκαλύπτει τι ζητά η Γενιά της Χιλιετίας από την Εργασία της

15/12/2008 14:48
• Η κατάρτιση και η ανάπτυξη είναι τα οφέλη που εκτιμούν περισσότερο οι νέοι της χιλιετίας – και ιδιαίτερα την εκπαίδευση και καθοδήγηση τύπου coaching και mentoring.
• Οι νέοι αυτοί δεν αναμένουν ότι θα απορρίψουν τις παραδοσιακές εργασιακές πρακτικές.
• Η ισχυρή εταιρική ευθύνη είναι ουσιώδης σε σχέση με την προσέλκυση και διατήρηση της νέας γενιάς εργαζομένων.
• Το 61% των Ανώτερων Εκτελεστικών Στελεχών δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην προσέλκυση και ένταξη νέων εργαζομένων.

Σύμφωνα με νέα παγκόσμια έκθεση που δημοσιεύουν σήμερα οι PricewaterhouseCoopers, η αντίληψη ότι η νέα γενιά εργαζομένων της χιλιετίας χαρακτηρίζεται από έλλειψη αφοσίωσης και απορρίπτει παραδοσιακές εργασιακές πρακτικές δεν είναι παρά ένας μύθος.

Η έρευνα με τίτλο «Οι νέοι της χιλιετίας στο χώρο εργασίας» εντάσσεται στα πλαίσια της συνεχιζόμενης σειράς ερευνών των PwC (Δεύτεροι μεταξύ των ελκυστικότερων εργοδοτών στην Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα των FT που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2008) με τίτλο «Διαχείριση των ανθρώπων του αύριο» και βασίζεται στις απαντήσεις πέραν των 4,200 αποφοίτων. Συμμετέχοντες από 44 χώρες κλήθηκαν να απαντήσουν στην έρευνα ανώνυμα για τις προσδοκίες τους σε σχέση με την εργασία και τη σταδιοδρομία τους.

Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι – ενώ προσδίδουν μεγάλη σημασία στις παγκόσμιες ευκαιρίες και στην ισχυρή εταιρική ευθύνη – οι νέοι της χιλιετίας αναμένουν πως η εργασία τους θα είναι κυρίως γραφειακή, με κανονικό ωράριο, και ότι θα αλλάξουν μικρό αριθμό μελλοντικών εργοδοτών. Η έρευνα εισηγείται συνεπώς ότι ορισμένες εταιρείες θα πρέπει να επαναξιολογήσουν τις προσπάθειες τους για προσέλκυση και διατήρηση των νεαρότερων εργαζομένων ώστε να διασφαλίσουν ότι οι επενδύσεις τους διοχετεύονται αποτελεσματικά, ιδιαίτερα υπό το φως των σημερινών πιέσεων επί του κόστους.

Η σημασία του πιο πάνω σημείου ενισχύεται και από τα συμπεράσματα της 12ης ετήσιας Έρευνας Ανώτερων Εκτελεστικών Στελεχών των PwC, η οποία θα δημοσιευθεί τον επόμενο χρόνο και φέρει το 61% να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις σε ό,τι αφορά την πρόσληψη και ένταξη νεαρότερων εργαζομένων.

Παγκόσμια κινητικότητα και εργασιακές πρακτικές

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρουσιάστηκαν πολύ ανοικτοί σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο απασχόλησής τους στο εξωτερικό, με τους Ινδούς απόφοιτους να επιδεικνύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εργασία εκτός της χώρας τους, με 93% σε σύγκριση με 62% για τους απόφοιτους της Ολλανδίας. Ποσοστό 80% όλων των ερωτηθέντων επιθυμεί να εργαστεί στο διεθνή χώρο.

Εβδομήντα τοις εκατό των ερωτηθέντων αναμένει ότι θα χρησιμοποιήσει μια δεύτερη γλώσσα στο χώρο εργασίας του. Ενώ μόλις το 38% ανέφερε ότι η αγγλική είναι η μητρική του γλώσσα, το 83% αναμένει ότι θα χρησιμοποιήσει την αγγλική στο χώρο εργασίας του. Ακολουθούν τα γαλλικά και τα ισπανικά με 19% και 14% αντίστοιχα.

Τεχνολογία και ανταλλαγή πληροφοριών

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι νέοι της χιλιετίας θεωρούν την τεχνολογία κλειδί για την κοινωνικοποίηση και δικτύωσή τους, με το 85% να είναι μέλη σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook.

Το 40% των ερωτηθέντων νιώθει άνετα να παρέχει στους εργοδότες του μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την ιδιωτική του ζωή προς όφελος της προσωπικής και επιχειρηματικής του ασφάλειας. Επίσης, δύο τρίτα των νέων της χιλιετίας θεωρούν ευπρόσδεκτη την παροχή από τον εργοδότη τους προσωπικών υπηρεσιών, όπως στέγαση, διατροφή και τακτικά ραντεβού υγείας. Εδώ εγείρονται ενδιαφέρονται ερωτήματα σε σχέση με το αν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής δεν θα είναι στο μέλλον και τόσο ξεκάθαρες.

Προσδοκίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Οι εργαζόμενοι του αύριο αναμένουν από τους εργοδότες τους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, και το 88% δηλώνει ότι θα αναζητήσει εργοδότες με αξίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που να αντικατοπτρίζουν τις δικές του.

Επίσης, ποσοστό 86% θα μελετούσε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει έναν εργοδότη του οποίου οι αξίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης δεν αντικατοπτρίζουν πλέον τις δικές του. Η Αργεντινή (94%), οι ΗΠΑ και η Βραζιλία (και οι δύο με 92%) είναι οι χώρες με τους πιο ιδεαλιστές απόφοιτους από αυτή την άποψη. Οι Ινδοί απόφοιτοι έχουν τις μικρότερες πιθανότητες να πράξουν κάτι τέτοιο (66%). Η πλειοψηφία των αποφοίτων παγκοσμίως θεωρεί την πολιτική του εργοδότη σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές σημαντική ή πολύ σημαντική (58%).

Ανταμοιβή και προσωπική ανάπτυξη

Η κατάρτιση και η ανάπτυξη θεωρούνται το σπουδαιότερο όφελος για τους νέους της χιλιετίας κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της καριέρας τους – με το ένα τρίτο των ερωτηθέντων να το καταγράφει ως πρώτη επιλογή σε σχέση με τα οφέλη μιας εργασίας (πέραν του μισθού). Το ποσοστό αυτό είναι τρεις φορές ψηλότερο από εκείνο που επέλεξε τα φιλοδωρήματα τοις μετρητοίς. Όλοι σχεδόν οι ερωτηθέντες (98%) δήλωσαν ότι το να εργάζονται με ισχυρούς καθοδηγητές και μέντορες είναι σημαντικό για την προσωπική τους ανάπτυξη.

Παρά τις προσδοκίες τους σε σχέση με την εταιρική κοινωνική ευθύνη, μόλις 7% επέλεξε την αφιέρωση χρόνου για φιλανθρωπικό έργο ή εργασία στην κοινότητα ως ένα από τα τρία κυριότερα οφέλη. Πέραν του ήμισυ του δείγματος (57%) πιστεύει ότι θα χρηματοδοτήσει προσωπικά τη συνταξιοδότησή του, ενώ ποσοστό μόλις 5% δηλώνει ότι η κυβέρνηση / το κράτος θα αναλάβει αυτό το ρόλο και το 17% κάνει αναφορά στον εργοδότη του.