You are here

H ΟΠΑΠ Κύπρου τιμά με σεβασμό τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

21/09/2021 14:39

Σε καιρούς δύσκολους, όπως αυτούς που περνά ο τόπος μας, οι ποιοτικές πολιτιστικές παρεμβάσεις δίνουν στήριγμα στις αξίες, ανανεώνουν τις αντοχές και συντηρούν ελπίδες για το αύριο. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι παρεμβάσεις εκφράζουν και τον οφειλόμενο σεβασμό στην πιο ιστορική στιγμή του ελληνισμού, την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Κύπρος, η οποία στήριξε δυνατά και αφοσιωμένα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων για απελευθέρωση, συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης.

Από τις σημαντικότερες και ποιοτικότερες εκδηλώσεις για να τιμηθεί η επέτειος είναι ασφαλώς η σειρά συναυλιών, παραστάσεων, προβολών, εκθέσεων και διαλέξεων που διοργανώσει η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής με τη συνεργασία και τη στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου, από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο ανοικτό θέατρο της Μητροπόλεως Ταμασού στο Επισκοπειό και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου.

Η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής συνεχίζει την όμορφη παράδοση που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια για προσφορά στον πολιτισμό, έχοντας ξανά δίπλα της την ΟΠΑΠ Κύπρου η οποία διαχρονικά αναδεικνύεται δυνατό στήριγμα της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μας. Εκφράζοντας συνειδητοποιημένα την κοινωνική της δράση, η ΟΠΑΠ Κύπρου συνεχίζει να πρωτοπορεί, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις προς όφελος των δημιουργών και του συνόλου της κοινωνίας μας αλλά και τιμώντας με σεβασμό τον ίδιο τον τόπο και την ιστορία του.

Με αυτή τη συνέπεια στηρίζει και τις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού με θέμα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εναρκτήρια εκδήλωση ήταν η συναυλία της Παρασκευής 17 Σεπτεμβρίου,  με τίτλο «Όμορφη και παράξενη πατρίδα». Ένα πολυθέαμα, βασισμένο στη μουσική και τα τραγούδια που εμπνεύστηκαν εμβληματικοί συνθέτες από τους στίχους μεγάλων ποιητών μας, που ερμήνευσαν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Σημείο αναφοράς στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων αποτελούν ασφαλώς τα έργα του καταξιωμένου Κύπριου δημιουργού Μιχάλη Χριστοδουλίδη  «Θούριος του Ρήγα» και «9η Ιουλίου» με σολίστ τους Κύρο Πατσαλίδη, Κώστα Χατζηχριστοδούλου και Μιχάλη Χατζηγιάννη με το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση» υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Μιχάλη Χριστοδουλίδη.

Οφείλουμε εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το ορατόριο «9η Ιουλίου» , η ιστορική δημιουργία του Μιχάλη Χριστοδουλίδη που κοινωνά όσα μηνύματα κληροδότησε η γραφή του Βασίλη Μιχαηλίδη, είχε πρωτοπαρουσιαστεί  στις 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου 2016 στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό με συντελεστές τους Γιώργο Νταλάρα, Κύρο Πατσαλίδη και Κώστα Χατζηχριστοδούλου.

Δυνατό στήριγμα και εκείνης της υπέροχης πολιτιστικής δημιουργίας ήταν η ΟΠΑΠ Κύπρου η οποία, ένα χρόνο αργότερα συνέβαλε στη μεταφορά των παραστάσεων σε ψηφιακό δίσκο έτσι ώστε το ορατόριο «9η Ιουλίου» να μπορεί να αποτελεί κληρονομιά στον καθένα μας, κληρονομιά στην ίδια την ιστορία.

Με τον ίδιο σεβασμό η ΟΠΑΠ Κύπρου στηρίζει και τώρα τις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.