You are here

H VTTI εισέρχεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών φυσικού αερίου με την απόκτηση έργου βιοενέργειας στο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας

15/09/2021 12:58

Καθοριστικό βήμα για την επέκταση της θυγατρικής VTT Vasiliko Ltd και τη συμβολή της στη νέα ενεργειακή στρατηγική της VTTI

Η VTTI, μητρική εταιρεία της VTT Vasiliko Ltd (VTTV) και ένας από τους κορυφαίους παρόχους αποθήκευσης ενέργειας και άλλων βασικών προϊόντων στον κόσμο, ανακοίνωσε πρόσφατα την είσοδό της στη βιομηχανία ανανεώσιμου φυσικού αερίου, μέσω της απόκτησης ενός έργου βιοενέργειας στο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας. Αυτή η εξαγορά-ορόσημο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή της VTTI New Energy, της στρατηγικής της εταιρείας για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου προϊόντων της και την ενεργό προσπάθεια για την παροχή ενεργειακών λύσεων στο εγγύς μέλλον.

Μετά την εξαγορά, η VTTI θα κατασκευάσει μια νέα υπερσύγχρονη εγκατάσταση βιοενέργειας βιομηχανικής κλίμακας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το τρίτο τρίμηνο του 2023. Η νέα μονάδα VTTI Bio Energy Tilburg, 17 μεγαβάτ, θα παράγει 23 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βιοαερίου ετησίως, με επεξεργασία οργανικών αποβλήτων και πλευρικών ροών. Μέρος του βιοαερίου θα αναβαθμίζεται σε ανανεώσιμο φυσικό αέριο (RNG) και να παραδίδεται στο ηλεκτρικό δίκτυο, συμβάλλοντας έτσι στην απαλλαγή άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Η μονάδα βιοενέργειας στο Τίλμπουργκ είναι το πρώτο από παρόμοια έργα σε όλο το δίκτυο VTTI, καθώς εργάζεται για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος. «Με αυτήν την κίνηση για την απομάκρυνση του άνθρακα και τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, εμείς ως VTTV έχουμε ήδη δείξει την φιλοδοξία μας να συνεισφέρουμε στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Γιώργος Παπαναστασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της VTTV.

Με μια σειρά από έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία θα διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η VTTV θα επιδιώξει να επεκτείνει και να αξιοποιήσει τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στην περιοχή του Βασιλικού για να συμβάλει στη στρατηγική VTTI New Energy. «Είναι αποδεδειγμένο ότι η VTTV έχει ήδη διαθέσει την προβλήτα της για δύο μεγάλες προτάσεις έργων που θα επιταχύνουν σημαντικά τη μετάβαση της Κύπρου προς μεταβατικά καύσιμα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα την προμήθεια φυσικού αερίου (NG) για χρήση στην παραγωγή ενέργειας στην τοπική αγορά. Η στρατηγική VTTI New Energy, μας παρέχει την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για ενεργειακές λύσεις του αύριο που θα ωφελήσουν τους πολίτες της Κύπρου», πρόσθεσε ο κ. Παπαναστασίου.