You are here

Η ακτινογραφία της Συνόδου MED 7 στα social media

11/02/2019 15:34

Έρευνα της Innews Cyprus για τον αριθμό και το περιεχόμενο των αναφορών στη Σύνοδο.

 Ποιος ήταν ο πιο πολυσυζητημένος ηγέτης;
 Ποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης κέρδισε την παράσταση;
 Πόσο κατάφερε να κρατήσει το ενδιαφέρον μας η Σύνοδος;

Ευρεία δημοσιότητα έλαβε στα κυπριακά ΜΜΕ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η 5η Σύνοδος Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ (MED 7), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου στη Λευκωσία.

Το ζωηρό ενδιαφέρον που επέδειξαν τα έντυπα και διαδικτυακά μέσα καθώς και οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων για τη διοργάνωση της Συνόδου καταγράφεται σε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Innews Cyprus.

Αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία ηλεκτρονικής αποδελτίωσης έντυπων και διαδικτυακών μέσων, η Innews Cyprus κατέγραψε και ανέλυσε τα δημοσιεύματα και τις αναφορές σχετικά με τη Σύνοδο των MED 7 και τα στοιχεία που προέκυψαν είναι άκρως ενδιαφέροντα. Η έρευνα κάλυψε την περίοδο 22 Ιανουαρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου και ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τους δημοφιλέστερους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο.

Η εταιρεία Innews Cyprus εξειδικεύεται στον τομέα της ηλεκτρονικής αποδελτίωσης έντυπων, διαδικτυακών και ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, ανάλυσης περιεχομένου και reporting.

Ο συνολικός αριθμός αναφορών στη Σύνοδο Κορυφής των MED 7 τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έφθασε τις 2.030 και οι περισσότερες εξ αυτών καταγράφηκαν την ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου, στις 29 Ιανουαρίου.

Δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο ήταν το Twitter, ενώ από την ανάλυση περιεχομένου στην οποία προέβη η Innews Cyprus, διαπιστώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκέντρωσε τις περισσότερες ονομαστικές αναφορές από όλους τους πολιτικούς ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο.

Δεύτερος σε αναφορές ήταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τρίτος ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το χαμηλότερο ποσοστό αναφορών είχε ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ Φοντέλ.Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο συμμετείχαν επίσης οι Πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Πορτογαλίας και Μάλτας.

Οι πιο πολυσυζητημένοι

Γράφημα 1

Το Γράφημα 1 καταγράφει τις αναφορές που έχουν γίνει στα διαδικτυακά μέσα για κάθε πολιτικό ηγέτη από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2019. Συγκεκριμένα, τις περισσότερες αναφορές με ποσοστό 34,46% είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό αναφορών είχε ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ Φοντέλ με 3,29%. Δεύτερος δημοφιλέστερος με ποσοστό 20,52% ήταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Αρκετές αναφορές έγιναν και για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε ποσοστό 20,23%.

Γράφημα 2

Το Γράφημα 2 απεικονίζει ανά ημέρα την πυκνότητα των αναφορών στους ηγέτες των 7 χωρών. Η ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου είχε τον μεγαλύτερο αριθμό αναφορών ενώ οι λιγότερες αναφορές καταγράφονται στις 27 και 31 Ιανουαρίου.

Twitter το πιο πολιτικοποιημένο
Γράφημα 3

Το Γράφημα 3 καταγράφει τις αναφορές που έχουν γίνει στις διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα έντυπα ΜΜΕ καθώς και το διαδίκτυο σχετικά με την 5η Σύνοδο Κορυφής των MED 7 μεταξύ 22 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου 2019. Το Twitter αναδεικνύεται ως το πιο πολιτικοποιημένο μέσο, αφού έχει τη μερίδα του λέοντος των αναφορών, με ποσοστό 57,55%.

Υψηλό ποσοστό αναφορών υπήρξε και στα διαδικτυακά μέσα με ποσοστό 35,99%. Το χαμηλότερο ποσοστό, μόλις 0,24%, των αναφορών, καταγράφηκε στη πλατφόρμα YouTube, ενώ περιορισμένο ήταν το μερίδιο των έντυπων ΜΜΕ ως μέρος του συνόλου των αναφορών.

Αναφορές MED 7
Γράφημα 4

Το Γράφημα 4 παρουσιάζει τις αναφορές που έγιναν ανά ημέρα στα διαδικτυακά και έντυπα μέσα. Η κλιμάκωση των αναφορών δεν ακολουθεί μια ισορροπημένη πορεία, αλλά παρουσιάζει μια απότομη εκτίναξη τις μέρες της συνόδου, επιβεβαιώνοντας την τάση όταν ένα γεγονός ή μια είδηση δεν έχει αρνητική τροπή, η διάρκεια ενασχόλησης του κοινού μαζί της είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Αναλυτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός αναφορών σχετικά με τη Σύνοδο ήταν την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, ενώ ο χαμηλότερος την Τρίτη 22 Ιανουαρίου. Υψηλό ποσοστό αναφορών υπήρξε και τις επόμενες δύο μέρες από την ημέρα της συνάντησης των πολιτικών ηγετών.

Συχνότερες Λέξεις
Γράφημα 5

Το Γράφημα 5 παρουσιάζει ένα συνδυασμό των λέξεων/ονομάτων που χρησιμοποιήθηκαν πιο συχνά στο διαδίκτυο για τη Σύνοδο και την πυκνότητα των αναφορών για κάθε λέξη, που σηματοδοτείται από το μέγεθος της κάθε λέξης στο γράφημα. 

Όπως διαφαίνεται, λέξεις όπως “ασφάλεια”, “πρόεδρος” αλλά και το hashtag southeusummit κυριάρχησαν στην αναζήτηση των χρηστών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των MED 7 στην Κύπρο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω της διεθνούς εμβέλειας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι αναφορές σχετικά με τη Σύνοδο δεν περιορίζονται γεωγραφικά, αλλά μόνο γλωσσικά (χρήση ελληνικών).

Η έρευνα εστίασε ταυτόχρονα και στην καταγραφή αναφορών όπου οι λέξεις κλειδιά χρησιμοποιούνταν με διάφορες παραλλαγές, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση τόσο λατινικών όσο και ελληνικών χαρακτήρων.