You are here

Η Deloitte υποστηρικτής του Συνεδρίου «Eastern Mediterranean Gas Conference»

20/03/2019 14:49

Η Deloitte υποστήριξε το Συνέδριο «Eastern Mediterranean Gas Conference» που διοργάνωσε η Gulf Energy Information στις 6 και 7 Μαρτίου στη Λευκωσία. Πρόκειται για ένα κορυφαίο Συνέδριο στο χώρο της Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου στο οποίο συμμετείχαν στελέχη κορυφαίων πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 18 χώρες, χαιρέτισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες τις Ανατολικής Μεσογείου, τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου και την εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής. Ακολούθησαν ομιλίες από στελέχη της Eni και της Total, δύο εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (‘ΑΟΖ’) της Κύπρου αλλά και άλλων χωρών στην περιοχή.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του φετινού συνεδρίου ήταν η απογευματινή συζήτηση πάνελ μεταξύ στελεχών της Eni, Total, ExxonMobil, Halliburton και Schlumberger. Συντονιστής της συζήτησης του πάνελ ήταν ο κ. Νίκος Παπακυριακού, Συνέταιρος και Επικεφαλής των Υπηρεσιών Oil&Gas της Deloitte. Μέσα από την συζήτηση προέκυψαν σημαντικά σημεία τα οποία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος έχει σαφή πλεονεκτήματα που μπορούν να την βοηθήσουν να γίνει ένα επιτυχημένο περιφερειακό κέντρο εξυπηρέτησης για την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη των εταιρειών που διαχειρίζονται τεμάχια στις ΑΟΖ της περιοχής συμφώνησαν ότι η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής της γεωγραφικής θέσης, είναι ιδανικά τοποθετημένη τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο για το σκοπό αυτό. Έχει αναπτύξει άριστες διπλωματικές σχέσεις με σχεδόν όλες τις χώρες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, διαθέτει ένα πλεονεκτικό φορολογικό σύστημα, σταθερό πολιτικό πλαίσιο με ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης καθώς και ένα σαφώς καθορισμένο νομικό σύστημα και ένα ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ταυτόχρονα, έγινε αναφορά στις διάφορες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει η Κύπρος για να εδραιωθεί ως περιφερειακό κέντρο εξυπηρέτησης για την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για μια βραχυπρόθεσμη λύση σε σχέση με την βάση επί ξηράς που θα υποστηρίζει τις δραστηριότητες των εταιρειών στην ΑΟΖ της Κύπρου, και στην περιοχή γενικότερα, ενδεχομένως μέσω της επέκτασης του λιμανιού της Λεμεσού ή της διάθεσης του λιμανιού της Λάρνακας για το σκοπό αυτό. Σε σχέση με τη μεσοπρόθεσμη λύση για ένα αποκλειστικό λιμάνι στο Βασιλικό όπως ανακοινώθηκε από την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κα. Βασιλική Αναστασιάδου, στο δείπνο VIP του Συνεδρίου που διοργανώθηκε στις 5 Μαρτίου με χορηγία της Deloitte, οι ομιλητές του πάνελ εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους για την απόφαση αυτήπροέτρεψαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση του έργου εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η στενότερη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών και της κυβέρνησης και των συμβούλων της, θα προωθήσει την επίλυση προβλημάτων και στον καθορισμό μιας μακροχρόνιας στρατηγικής για την βιομηχανία στην Κύπρο. Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι ένα κοινό σημείο επαφής εντός της κυβέρνησης, που θα έχει ένα συντονιστικό ρόλο μεταξύ των εταιρειών και των σχετικών Υπουργείων και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών, θα ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία για να επιτευχθεί αυτό.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή της Deloitte στη διοργάνωση της εκδήλωσης, ο κ. Νίκος Παπακυριακού, τόνισε τη σημασία που αποδίδει ο Οίκος στο τομέα της Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου, καθώς και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ειδικότερα με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

«Στην Deloitte στηρίζουμε διοργανώσεις όπως το Eastern Mediterranean Gas Conference, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Gulf Energy Information. Μέσα από την παρουσία μας ως χορηγός νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι και ευελπιστούμε, όπως η διοργάνωση θα αποτελεί τόσο σημείο αναφοράς με σημαντική επιρροή στη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου όσο και για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσόγειου», επισήμανε ο κ. Παπακυριακού.