You are here

Η ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας περνά μέσα από την επένδυση στη ναυτιλία

05/10/2022 15:07

Η επόμενη μέρα για τον νευραλγικό τομέα της ναυτιλίας στο επίκεντρο του Maritime Cyprus Conference 2022

O τομέας της ναυτιλίας αποτελεί διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, με μια συνεισφορά που αγγίζει το 7% του ΑΕΠ, τα τελευταία χρόνια. Παρά το μικρό μέγεθος της Κύπρου, το κυπριακό νηολόγιο αποτελεί το 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το 11ο μεγαλύτερο διεθνώς, με την περαιτέρω μεγέθυνσή του να αποτελεί προτεραιότητα για τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες από το 2019 προχώρησαν στην εξαγγελία μέτρων για προσέλκυση νέων πλοίων προς εγγραφή. Εντυπωσιακές είναι άλλωστε και οι επιδόσεις της κυπριακής ναυτιλίας σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης πλοίων προς τρίτους, καθώς η Κύπρος αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο στην Ευρώπη, ενώ κατατάσσεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων κέντρων πλοιοδιαχείρισης διεθνώς. O τομέας της ναυτιλίας εργοδοτεί πέραν των 4,500 ατόμων ως επιτόπιο προσωπικό και πέραν των 500,000 ατόμων που εργοδοτούνται εν πλω.

Οι ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της ναυτιλίας στην Κύπρο έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και κέντρων εκπαίδευσης, καθώς ολοένα και περισσότερα πανεπιστήμια παρέχουν προγράμματα σπουδών και κατάρτισης σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων γύρω από τον τομέα, ενισχύοντας γνώσεις και δεξιότητες σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο οποίος παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης επενδύσεων, μέσω των κυριότερων τραπεζικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στο νησί. Το διακύβευμα δεν είναι άλλο από το να καταφέρει η Κύπρος να διατηρήσει και να ενισχύσει το ρόλο της στον τομέα της ναυτιλίας, επιφέροντας με τον τρόπο αυτό πολλαπλά οφέλη στην κυπριακή οικονομία, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Με αφορμή το συνέδριο “Maritime Cyprus Conference 2022”, το οποίο προγραμματίζεται για τις 9-12 Οκτωβρίου 2022 στη Λεμεσό, ο τομέας της ναυτιλίας θα βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο, με έμφαση στην επόμενη μέρα ενόψει και των διεθνών προκλήσεων που καλούνται οι εμπλεκόμενοι φορείς να αντιμετωπίσουν. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια διεθνώς στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1989 μέχρι σήμερα. Οι συμμετέχοντες καλούνται να δώσουν απαντήσεις στο τρίπτυχο «Κρίση-Προκλήσεις-Ανταγωνιστικότητα», σε μια χρονική περίοδο που επιβάλλει αλλαγές και προσαρμοστικότητα. Το συνέδριο διοργανώνει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών.

Πλατινένιος χορηγός του συνεδρίου είναι η Eurobank Κύπρου, η οποία παρέχει υπηρεσίες στον τομέα της ναυτιλίας από το 2007, ενώ επενδύει ιδιαίτερα στον τομέα αυτό, προσφέροντας πλήρες φάσμα υπηρεσιών και τραπεζικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων χορηγήσεις, υπηρεσίες πληρωμών και e-banking, καταθετικά προϊόντα, υπηρεσίες θεματοφυλακής, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, εγγυητικών/πιστώσεων και όχι μόνο.

Κουβαλώντας μια μεγάλη παράδοση στο ναυτιλιακό τομέα, καθώς ο Όμιλος Eurobank, στον οποίο εντάσσεται και η Eurobank Κύπρου, δραστηριοποιείται στα ναυτιλιακά από το 1994 και αποτελεί τον μεγαλύτερο δανειοδότη στον τομέα της ναυτιλίας στην Ελλάδα και τον δεύτερο διεθνώς σε ό,τι έχει να κάνει με ναυτιλιακές ελληνικής και κυπριακής ιδιοκτησίας, η Eurobank Κύπρου έχει αναπτύξει και φιλοδοξεί να εξελίξει περαιτέρω τις ναυτιλιακές υπηρεσίες στο νησί μας σε ένα κυρίαρχο κομμάτι των υπηρεσιών, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μήλιο, Head Shipping Finance της Eurobank Κύπρου, η Κύπρος είναι ελκυστικός προορισμός ως ναυτιλιακός κόμβος, για μια σειρά από λόγους, όπως το ευνοϊκό νομικό, ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο, η κουλτούρα που προωθεί τη λειτουργία και ανάπτυξη επιχειρήσεων μέσω της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε επίπεδο συμβουλευτικών υπηρεσιών, ως επίσης και ελεγκτικών και νομικών υπηρεσιών. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν, όπως υποστηρίζει, οι τραπεζικές και ναυτιλιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που παρέχονται από τα τραπεζικά ιδρύματα στο νησί.

Σύμφωνα με τον κ. Μήλιο, βασικό συστατικό για την επιτυχή παροχή στήριξης στον ναυτιλιακό τομέα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελεί η «δημιουργία διαχρονικής σχέσης εμπιστοσύνης με τον πελάτη και η ικανότητα να αφουγκραζόμαστε τις πραγματικές ανάγκες, έτσι ώστε να παρέχουμε τις κατάλληλες λύσεις με ταχύτητα και ευελιξία». Στάθηκε ιδιαίτερα στην εμπειρία, την εξειδίκευση και τις γνώσεις της ομάδας της Eurobank Κύπρου στον τομέα αυτό, στοιχείο που, σε συνάρτηση με τη συνεργασία με τον Όμιλο της Eurobank, που διαθέτει μακρά εμπειρία και ηγετική θέση στον τομέα της ναυτιλίας, αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον κ. Μήλιο, «η ανάπτυξη τεχνογνωσίας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια στην παροχή υπηρεσιών προς τη ναυτιλία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως αξιόπιστου και αποτελεσματικού ναυτιλιακού κέντρου, όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και διεθνώς.