You are here

Η ΕΥ και η ΙΜΗ διοργάνωσαν το 14ο Συνέδριο Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics

18/01/2021 14:52
  • Η πανδημία του COVID-19 έθεσε σε κίνηση νέες τάσεις που δημιουργούν προκλήσεις και ευκαιρίες
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός, ανθεκτικότητα και ευελιξία βασικές προτεραιότητες
  • Ο κλάδος μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων

Το 14ο Συνέδριο Εφοδιαστικής Αλυσίδας &Logistics πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021. Η ψηφιακή εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού από την EY και την IMH, εστιάζοντας στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας και των Logistics, μετά την πανδημία του COVID-19 και τον ρόλο του στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.

Στο σύγχρονο, εξαιρετικά ανταγωνιστικό, συνεχώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ο ρόλος της εφοδιαστικής αλυσίδας και των Logistics αναδύεται ως στρατηγικά σημαντικός στις προσπάθειες των επιχειρήσεων να διασφαλίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρουν τα Logistics και η εφοδιαστική αλυσίδα, και πραγματοποιώντας τις απαραίτητες επενδύσεις, οι εταιρείες μπορούν να αναμένουν σημαντικά μετρήσιμα οικονομικά, λειτουργικά και ποιοτικά αποτελέσματα.

Το συνέδριο απευθύνεται κυρίως σε επιχειρηματίες, διευθυντές και στελέχη από εταιρείες εμπορίου και λιανικής πώλησης, όπως υπεραγορές, καταστήματα ενδυμάτων και υποδημάτων, πολυκαταστήματα, αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, εμπορικές εταιρείες προμήθειας και εταιρείες γενικού ή εξειδικευμένου εμπορίου. 

Διακεκριμένοι Κύπριοι και διεθνείς ομιλητές κάλυψαν μια σειρά θεμάτων, όπως η στρατηγική εφοδιαστικής αλυσίδας, ο προγραμματισμός και οι προμήθειες, η βελτιστοποίηση της παραγωγής και τα θέματα αποθήκευσης και διανομής.

Ο Προεδρεύων του Συνεδρίου, Θάνος Μαύρος, Συνέταιρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες EY Ελλάδος - Επικεφαλής Τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Διεπιχειρησιακών Λειτουργιών EY Ελλάδος και EY Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA), έκανε την εισαγωγή στην εκδήλωση. Στην παρουσίασή του, με τίτλο Supply Chain is an engine operating shareholders return, ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε στις προκλήσεις για τον τομέα που προκύπτουν από την πανδημία και την ανάγκη να αυξηθεί η ανθεκτικότητα, καθώς οι παγκόσμιοι παίκτες προχωρούν σήμερα στη μετάβαση από ένα μοντέλο γραμμικής αλυσίδας εφοδιασμού σε ευέλικτα, διασυνδεδεμένα οικοσυστήματα, με τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων. Ο ομιλητής τόνισε ότι η τεχνολογία και η καινοτομία παραμένουν οι βασικοί πυλώνες για τη αλλαγή των επιχειρηματικών διαδικασιών στον κλάδο.

Κατά τον χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες, ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, τόνισε ότι ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς τομείς και ένας βασικός παράγοντας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, καθώς μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση του λειτουργικού κόστους, μέσω αύξησης της παραγωγικότητας, βελτίωσης της ποιότητας και επιτάχυνσης της παροχής υπηρεσιών προς τους πελάτες. Τόνισε επίσης τον κρίσιμο ρόλο του κλάδου για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, όπως επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη μελέτη EY Attractiveness Survey Cyprus 2020 που δημοσίευσε η ΕΥ Κύπρου για την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Ο Mathew Burton, Επικεφαλής Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Διεπιχειρησιακών Λειτουργιών της EY για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), στην παρουσίασή του επικεντρώθηκε στις στρατηγικές ανθεκτικότητας και ευελιξίας της εφοδιαστικής αλυσίδας και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ταχύτερων, πιο ευέλικτων και ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού.

Στην παρουσίασή του για τον Ολοκληρωμένο Επιχειρηματικό Σχεδιασμό και τον Ψηφιακό Σχεδιασμό Πωλήσεων & Λειτουργιών, ο Jolyon Austin, Επικεφαλής Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Διεπιχειρησιακών Λειτουργιών της EY για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, εξέτασε τρόπους με τους οποίους οι οργανισμοί μπορούν να επιτύχουν υψηλότερες επιχειρηματικές αποδόσεις συντονίζοντας όλα τα στοιχεία του σχεδιασμού.

Η Νεφέλη Πάμπαλλη, Ανώτερη Σύμβουλος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες της ΕΥ Κύπρου, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας EY Attractiveness Survey Cyprus 2020 και εξήγησε πώς η Κύπρος μπορεί να ενισχύσει την ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός με τις κατάλληλες επενδύσεις σε υποδομές για να γίνει ένας νέος περιφερειακός κόμβος εφοδιαστικής αλυσίδας και να οικοδομήσει ένα βιώσιμο μέλλον.

Η Νατάσα Κουμπουρέλου, Διευθύντρια Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Διεπιχειρησιακών Λειτουργιών της EY Ελλάδος, στην παρουσίασή της με τίτλο Supply Chain Cost Optimization, διερεύνησε τρόπους διαχείρισης και ελέγχου του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στις αλυσίδες εφοδιασμού και τα Logistics και τις προοπτικές για την επόμενη μέρα.

Με αφορμή την εκδήλωση, ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου δήλωσε: «Ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας και των Logistics είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Την ίδια ώρα, μία από τις τάσεις που εκδηλώνονται μετά την πανδημία είναι η ανάγκη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να αναζητήσουν πηγές προμηθειών και εφοδιαστικές αλυσίδες πιο κοντά στις αγορές τους. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτή η τάση αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τις κυπριακές εταιρείες και ειδικότερα για τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics. Η EY, με την σημαντική παγκόσμια τεχνογνωσία της στον τομέα και την εξειδικευμένη ομάδα της στην Κύπρο, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυπριακές εταιρείες στις προσπάθειές τους να αυξήσουν την ανθεκτικότητα και την ευελιξία τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση».