You are here

Η ΕΥ παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι πέτυχε αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα

26/10/2021 13:11

H EY είναι ένας από τους πρώτους οργανισμούς παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών που πέτυχε αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα – δηλώνει ότι η ουδετερότητα άνθρακα δεν αρκεί

Το αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα επιτεύχθηκε μειώνοντας τις απόλυτες εκπομπές και αντισταθμίζοντας και αφαιρώντας περισσότερο άνθρακα από αυτόν που εκπέμπει

Ο οργανισμός της EY έχει πλέον αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα, ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της φιλοδοξίας της EY να έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2025. Η επίτευξη του αρνητικού αποτυπώματος άνθρακα σημαίνει ότι ο οργανισμός της EY σήμερα μειώνει τις συνολικές εκπομπές του και αντισταθμίζει και αφαιρεί περισσότερο άνθρακα από αυτόν που εκπέμπει.

Για να επιτύχει αυτή τη φιλοδοξία, η EY έχει θέσει στόχο να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές της κατά 40% έως το 2025 μέσω επτά βασικών δράσεων. Αυτό αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, όχι μόνο ανάμεσα στις εταιρείες επαγγελματικών υπηρεσιών, αλλά και γενικότερα στην παγκόσμια βιομηχανία. Παράλληλα, συνεχίζονται οι επενδύσεις της EY σε ένα χαρτοφυλάκιο αντιστάθμισης εκπομπών άνθρακα.

Συνεχής μείωση των απόλυτων εκπομπών της EY

Οι παγκόσμιες εκπομπές της EY κατά το Οικονομικό Έτος 2021 (ΟΕ21) (394 χιλιάδες τόνοι CO2e) μειώθηκαν κατά 60% σε σύγκριση με το ΟΕ20 (976 χιλιάδες τόνοι CO2e), στόχος που επιτεύχθηκε μέσω σημαντικής μείωσης των επαγγελματικών ταξιδιών λόγω της πανδημίας COVID-19 και της συνεχιζόμενης υλοποίησης του σχεδίου δράσης επτά σημείων της EY. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση κατά 71% σε σχέση με τους 1.354 χιλιάδες τόνους CO2e εκπομπών κατά το έτος αναφοράς ΟΕ19.

Καθώς ο οργανισμός της EY επανέρχεται στην κανονικότητα, επιστρέφοντας στα γραφεία και αυξάνοντας σταδιακά τα επαγγελματικά ταξίδια και τις επισκέψεις σε πελάτες, οι ομάδες της EY θα συνεχίσουν να διατηρούν τις εκπομπές κάτω από την επικυρωμένη από την Science Based Targets Initiative (SBTi) διαδρομή – 1,5°C – το ΟΕ22 και μετέπειτα. Η EY θα διατηρήσει το αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα καθώς εργάζεται προς την επίτευξη καθαρού μηδενικού αποτυπώματος το 2025.

Επένδυση σε χαρτοφυλάκιο αντιστάθμισης άνθρακα

Ο οργανισμός της EY έχει επενδύσει σε ένα χαρτοφυλάκιο αντιστάθμισης άνθρακα με τον South Pole, έναν κορυφαίο παγκόσμιο πάροχο κλιματικών λύσεων, το οποίο περιλαμβάνει πολλά έργα που αντισταθμίζουν ή αφαιρούν τον άνθρακα μέσω αναδάσωσης, αναγεννητικής γεωργίας, βιοαπανθράκων και διατήρησης δασών. Έξι νέα έργα, στα οποία πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις μέσω του South Pole, συμπεριλαμβανομένου του QianBei Forestation Project στην Κίνα, συμβάλλουν στην αφαίρεση ή αντιστάθμιση συνολικά 528 χιλιάδων τόνων CO2e, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός της EY, κατά το ΟΕ21, αφαιρεί επιπλέον 34% του αποτυπώματος του, καθιστώντας το ανθρακικό αποτύπωμα της EY αρνητικό.

Με την επίτευξη του αρνητικού αποτυπώματος άνθρακα, η EY επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για επιτάχυνση των δράσεων που αφορούν το κλίμα και ενδυναμώνει έτσι τους ανθρώπους της να στηρίζουν τους πελάτες της ΕΥ στις δικές τους προσπάθειες να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα.

Ο Σταύρος Βιολάρης, Associate Partner και Επικεφαλής Βιωσιμότητας της EY Κύπρου, σχολίασε: «Όλοι εμείς στην EY θεωρούμε πολύ σημαντική την πρόκληση της αναστροφής της κλιματικής αλλαγής. Η επίτευξη αρνητικών εκπομπών άνθρακα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά η ευθύνη μας στην EY δεν σταματά εδώ. Ως εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, αξιοποιούμε την παγκόσμια εμπειρία μας για να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας στην Κύπρο και σε ολόκληρο τον κόσμο κατά την υλοποίηση των δικών τους φιλόδοξων στόχων για βιωσιμότητα. Είναι επιτατικό σήμερα, ακολουθώντας το παράδειγμα της EY, όσοι μπορούν να κάνουν μεγαλύτερα και ταχύτερα βήματα να τα κάνουν τώρα».

Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο οργανισμός για να καταστεί πιο βιώσιμος, οι ομάδες της ΕΥ έχουν αναπτύξει ένα νέο πακέτο παγκόσμιων υπηρεσιών βιωσιμότητας για τους πελάτες της ΕΥ, με στόχο να τους βοηθήσουν στις δικές τους διαδρομές προς τη βιωσιμότητα. Οι λύσεις επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα με γνώμονα την αξία, βοηθώντας τους πελάτες της EY να αξιοποιήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες από τη βιωσιμότητα και την απαλλαγή από τον άνθρακα, ενώ παράλληλα προστατεύουν και δημιουργούν αξία. Οι υπηρεσίες αυτές ακολουθούν την προσέγγιση που έχουν ακολουθήσει οι ομάδες της EY για να επιτύχουν τη φιλοδοξία της EY για αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα.

Η σημερινή ανακοίνωση ακολουθεί μια σειρά ενεργειών που έχει λάβει η ΕΥ για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του οργανισμού και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτές περιλαμβάνουν δύο πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τo HRH The Prince of Wales’s Sustainable Markets Initiative (Πρωτοβουλία Βιωσιμότητας του Πρίγκηπα της Ουαλίας): Το S30, μια ομάδα 30 κορυφαίων ηγετικών στελεχών για τη βιωσιμότητα, που επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της επιχειρηματικής δράσης για τη βιωσιμότητα και στην ένταξη στην «Terra Carta» – ένα σύμφωνο που τοποθετεί τη βιωσιμότητα στην καρδιά του ιδιωτικού τομέα. Η EY έχει επίσης ενταχθεί στο Taskforce on Nature-related Financial Disclosures, το οποίο έχει δεσμευτεί να στρέψει τις χρηματοοικονομικές ροές προς θετικά για τη φύση αποτελέσματα.

Σχολιάζοντας την επίτευξη του αρνητικού αποτυπώματος άνθρακα, ο Ronald Attard, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Κύπρου, δήλωσε: «Είμαστε όλοι ευτυχείς και υπερήφανοι που πετύχαμε αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα που προέκυψε από τις συστηματικές προσπάθειες όλων μας στην ΕΥ, στο πλαίσιο της αποστολής μας να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου. Είναι πλέον σαφές ότι, αν θέλουμε να μεταβούμε σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η ουδετερότητα αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Οι επιχειρήσεις πρέπει να τεθούν επικεφαλής και να θέσουν τα πρότυπα στην παγκόσμια προσπάθεια για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής».