You are here

Η EY παρουσιάζει τον Φορολογικό Οδηγό Κύπρου 2023

26/01/2023 12:27
  • Ένας εύχρηστος οδηγός που παρέχει μια ολοκληρωμένη περίληψη του Κυπριακού φορολογικού συστήματος, της ισχύουσας νομοθεσίας και φορολογικών πρακτικών, για το οικονομικό έτος 2023

Η EY Κύπρου είναι στην ευχάριστη θέση να μοιραστεί με το Κυπριακό κοινό την πρόσφατη έκδοση του οδηγού Cyprus Tax Facts – στα αγγλικά – ο οποίος παρέχει μια απλή, ολιστική περίληψη του Κυπριακού φορολογικού συστήματος, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και φορολογικές πρακτικές, για το οικονομικό έτος 2023.

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει μια σύντομη επισκόπηση των φορολογικών νόμων που ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2023, σε μια εποχή κατά την οποία επιταχύνεται ο ρυθμός των αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία. Πρόκειται για το αποτέλεσμα εκατοντάδων ωρών φορολογικής έρευνας, με γνώμονα τις ανάγκες των πελατών μας, και παρέχει έναν περιεκτικό εύχρηστο οδηγό με στόχο να σας βοηθήσει να παραμείνετε ενημερωμένοι για τοπικά φορολογικά ζητήματα και αλλαγές στη νομοθεσία.

Σημαντικές αλλαγές που εισήχθησαν το 2022 και καλύπτονται στον οδηγό του τρέχοντος έτους περιλαμβάνουν:

  • Την εισαγωγή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου,

  • Κανόνες ενδοομιλικών συναλλαγών εναρμονισμένους με τον ΟΟΣΑ,

  • Νέους πράσινους φόρους,

  • Έκπτωση 120% για την Έρευνα & Ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις,

  • Επικαιροποίηση των απαλλαγών από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων 20% και 50% και

  • Συμφωνίες Διπλής Φορολογίας.

Μετά το 2022 αναμένονται περαιτέρω αλλαγές και μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις υλοποιήσεις του BEPS 2.0.

Η ηλεκτρονική έκδοση του Cyprus Tax Facts 2023 είναι επίσης διαθέσιμη στον ιστότοπο της EY Κύπρου. Η ελληνική έκδοση θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα τις επόμενες εβδομάδες.

Τα Tax Facts προορίζονται να χρησιμεύσουν ως πρακτική πηγή πληροφοριών και δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι προσφέρουν μια πλήρη ερμηνεία των φορολογικών θεμάτων που καλύπτουν, ούτε αντικαθιστούν συγκεκριμένες επαγγελματικές συμβουλές. Οι ειδικοί της ομάδας μας παραμένουν στη διάθεσή σας για να σας παρέχουν εξατομικευμένες επαγγελματικές συμβουλές με βάση την εκτεταμένη εμπειρία και τις γνώσεις μας στον κλάδο. Συνιστάται στους αναγνώστες να εγγραφούν στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο TaxLegi και τις σχετικές ειδοποιήσεις για έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με σημαντικές εξελίξεις.

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του οδηγού Tax Facts, ο Φίλιππος Ραπτόπουλος, Συνεταίρος και Επικεφαλής Φορολογικών και Νομικών Υπηρεσιών της EY Κύπρου, δήλωσε: «Οι φορολογικοί κώδικες, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Κύπρο, αναμορφώνονται με πρωτοφανή ρυθμό, επηρεάζοντας τόσο τις εταιρείες όσο και τα φυσικά πρόσωπα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να βρεθούν απροετοίμαστοι οι φορολογούμενοι. Το Tax Facts της EY Κύπρου, με βάση την εκτενή τεχνογνωσία και την παγκόσμια εμπειρία των ομάδων μας, σας επιτρέπει να παραμένετε ενημερωμένοι και να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις για φορολογικά ζητήματα σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο».