You are here

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η Επανάσταση του Υδρογόνου

26/05/2020 14:22

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) διενέργησε σύντομη έρευνα κατά τη περίοδο 22-26 Μαΐου 2020, αναφορικά με την «επανάσταση του υδρογόνου». Στην σύντομη έρευνα συμμετείχαν 43 επιχειρήσεις και άλλοι σχετικοί φορείς και οργανισμοί.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένας χάρτης πορείας για τη μετατροπή της ΕΕ σε μια σύγχρονη, οικονομικά αποδοτική και ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) έως το 2050.

Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει κεντρική σημασία για προσέγγιση του σχεδίου. Η ενέργεια από το υδρογόνο έχει βασικό ρόλο σε αυτήν την ενεργειακή μετάβαση. Με τις σχετικές τεχνολογίες, όπως τα στοιχεία καυσίμου, το υδρογόνο αποτελεί μια πιθανή τεχνολογική λύση, για ένα ευρύ φάσμα τομέων τελικής χρήσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους βιομηχανικούς κλάδους (π.χ. χάλυβας, χημικά, διύλιση κ.λπ.), τμήματα του τομέα θέρμανσης και μεταφορών μεγάλων αποστάσεων (λεωφορεία, φορτηγά, πλοία και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες).