You are here

Η KPMG Κύπρου συμμετείχε στο 5ο Cyprus International Tax Conference

24/03/2022 11:57

Η KPMG Κύπρου υποστήριξε και συμμετείχε, για ακόμη μια χρονιά, στο 5o Cyprus International Tax Conference, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου, στο Hilton Nicosia, με θέμα “The New Global Tax Reality: What’s Next for Cyprus?”.

Το συνέδριο είχε ως επίκεντρο θέματα που αφορούν τη φορολογική μεταρρύθμιση στο κυπριακό πλαίσιο, τη φορολογική προοπτική της ΕΕ και τις επικείμενες δράσεις, τις παγκόσμιες φορολογικές προοπτικές, το DAD6, το Κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση.

Η KPMG Kύπρου εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον κύριο Κώστα Μαρκίδη, Διοικητικό Σύμβουλο και επικεφαλής διεθνών φορολογικών και εταιρικών υπηρεσιών και την κυρία Μαρία Ζαβρού, Διοικητική Σύμβουλο, ελεγκτικές υπηρεσίες και Πρόεδρο Επιτροπής Διεθνούς Λειτουργίας και Ξένων Επενδύσεων, υπό την αιγίδα του ICPAC.

Ο κύριος Κώστας Μαρκίδης συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη φορολογική μεταρρύθμιση και την κυπριακή πραγματικότητα, όπου αναλύθηκε το πως τα εταιρικά φορολογικά τμήματα (in house tax departments) θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αλλαγές και στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Η υιοθέτηση ενός νέου φορολογικού μοντέλου είναι αναγκαία δήλωσε ο κύριος Μαρκίδης, τονίζοντας στη συνέχεια τη συνδρομή της φορολογίας στην ανάκαμψη της οικονομίας, ειδικά, με το πέρας της COVID-19 εποχής. Αφού εξήρε τη σημασία της ψηφιοποίησης του φορολογικού συστήματος, ο Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG  Κύπρου σχολίασε ότι διεθνείς εξελίξεις όπως για παράδειγμα οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Το ίδιο και οι οικονομικές επιπτώσεις από την παγκόσμια υγειονομική κρίση αν και, όπως παρατήρησε, εξαιτίας της άλλαξε σημαντικά ο τρόπος λειτουργίας των εταιρικών τμημάτων φορολογίας. «Η εξοικονόμηση χρόνου και η εργασία εξ’ αποστάσεως είναι μόλις μερικά από τα στοιχεία που ήρθαν για να μείνουν», είπε.

Η κυρία Mαρία Zαβρού συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με επίκεντρο το ερώτημα «Κύπρος: Από διεθνές επιχειρηματικό κέντρο σε τεχνολογικό κόμβο ή και τα δύο;». Στο συγκεκριμένο πάνελ συζητήθηκε η ραγδαία εξέλιξη της Κύπρου σε προορισμό επιλογής για εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση για τη διεξαγωγή των εργασιών τους, γεγονός το οποίο δημιουργεί σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας και σε τομείς όπως οι επαγγελματικές υπηρεσίες αλλά και στη δημιουργία κινήτρων και  ανάπτυξη πόρων από τους παρόχους επαγγελματικών υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών μιας νέας εξειδικευμένης αγοράς. H κυρία Ζαβρού δήλωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να αποτελεί διεθνές κέντρο επιχειρηματικότητας για όσες εταιρείες την χρησιμοποιούν είτε ως επιχειρηματική βάση είτε έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές στους σε αυτή. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Κύπρος έχει δυνατότητες να γίνει βιώσιμος τεχνολογικός κόμβος, καθώς διαθέτει διάφορα πλεονεκτήματα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του υψηλού βιωτικού επιπέδου, του ισχυρού νομικού πλαισίου, της ασφάλειας και της σταθερότητας, οι οποίοι είναι μερικοί από τους πολλούς λόγους της μετεγκατάστασης ή επέκτασης επιτυχημένων εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο για δραστηριότητες ανάπτυξης λογισμικού, ενοποίησης συστημάτων, έρευνας και ανάπτυξης.

Η κυρία Ζαβρού υπογράμμισε τη σημαντικότητα του συντονισμού της Κυβέρνησης και των Υπουργείων από κοινού με τον τραπεζικό τομέα και τις ρυθμιστικές αρχές, για την προσφορά φορολογικών και νομικών κινήτρων τόσο σε εταιρείες τεχνολογίας όσο και σε ιδιώτες που θα αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως τεχνολογικό κόμβο, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή και αποτελεσματική δραστηριοποίησή τους. Κατέληξε στο ότι θα δημιουργηθούν περαιτέρω επιχειρηματικές ευκαιρίες για όλους τους παρόχους υπηρεσιών με την ίδρυση ενός high tech park στην Κύπρο.