You are here

Η Link Up Markets ξεκινά την λειτουργία της στις 30 Μαρτίου 2009

03/02/2009 13:37
Η Link Up Markets – η κοινοπραξία μεταξύ 8 Ευρωπαϊκών Κεντρικών Αποθετηριών τα οποία αντιπροσωπεύουν το 50% των Ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών συναλλαγών – θα ενεργοποιήσει την λειτουργία της τεχνικής υποδομής της στις 30 Μαρτίου 2009 όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Η Link Up Markets με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλίσει την διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων Κεντρικών Αποθετηρίων ούτως ώστε να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και να μειωθεί το κόστος των διασυνοριακών συναλλαγών.

Με έναρξη την πιο πάνω ημερομηνία, τα συμμετέχοντα Κεντρικά Αποθετήρια θα ενεργοποιήσουν τη σύνδεση με την υποδομή της Link Up Markets σε 3 παράθυρα:

 Η σύνδεση των Clearstream Banking Frankfurt (Γερμανία), OeKB (Αυστρία), SIX SIS (Ελβετία) και VP (Δανία) θα ενεργοποιηθεί στις 30 Μαρτίου.
 Η σύνδεση των Hellenic Exchanges (Ελλάδα) και Iberclear (Ισπανία) θα ακολουθήσει τον Ιούνιο.
 Η σύνδεση των Cyprus Stock Exchange (Κύπρος) και VPS (Νορβηγία) θα πραγματοποιηθεί το 4ο τετράμηνο του 2009.

Ο Tomas Kindler, Διευθύνων Σύμβουλος της Link Up Markets, ανάφερε ότι “Όπως έχουμε υποσχεθεί η Link Up Markets, παραδίδει την υποδομή της εγκαίρως, μόνο 12 μήνες μετά την ανακοίνωση έναρξης της κοινοπραξίας. Προχωρούμε βάση προγράμματος ούτως ώστε να παρέχουμε τα πρώτα οφέλη της σύνδεσης της Link Up Markets το πρώτο εξάμηνο του 2009.”

H Link Up Markets θα απορροφήσει τις διαφορές μηνυμάτων μεταξύ των Κεντρικών Αποθετηρίων και θα χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές και διαδικασίες των Κεντρικών Αποθετηρίων. Τα Κεντρικά Αποθετήρια θα μπορούν να συνδεθούν με την Link Up Markets είτε μέσω των εσωτερικών δικτύων επικοινωνίας που κατέχουν είτε, αργότερα αυτόν τον χρόνο, μέσω του δικτύου του SWIFT. Με την σύνδεση στην υποδομή της Link Up Markets, κάθε συμμετέχων Κεντρικό Αποθετήριο θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες των άλλων αγορών των Κεντρικών Αποθετηρίων με τα οποία θα αποκτήσει σύνδεση (link). Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν σε συνεχή βάση τις καλύτερες υπηρεσίες εκκαθάρισης και θεματοφυλακής με άμεση πρόσβαση σε 8 αγορές μέσω μίας δικτυακής πύλης Κεντρικού Αποθετηρίου. Η λύση αυτή δημιουργεί την δυνατότητα να μειωθεί σημαντικά το χάσμα του κόστους μεταξύ των εγχώριων και διασυνοριακών συναλλαγών. Η Link Up Markets θα εξυπηρετήσει τις υπάρχουσες Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως την οδηγία MiFID, τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας και τη δημιουργία της πλατφόρμας TARGET2-Securities.

Τα συμμετέχοντα Κεντρικά Αποθετήρια θα ενημερώσουν τους πελάτες τους για τις λεπτομέρειες των υπηρεσιών που θα προσφέρονται με την έναρξη του κάθε παραθύρου εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σχετικά με την Link Up Markets:
Η Link Up Markets είναι μια κοινοπραξία μεταξύ των Κεντρικών Αποθετηρίων της Αυστρίας (Oesterreichische Kontrollbank), Κύπρου (Cyprus Stock Exchange), Δανίας (VP), Γερμανίας (Clearstream Banking Frankfurt), Ελλάδας (Hellenic Exchanges), Νορβηγίας (VPS), Ισπανίας (Iberclear) και Ελβετίας (SIX SIS).