You are here

Η Mastercard ενισχύει τη μετάβαση της Κύπρου σε μία ψηφιακή και βιώσιμη οικονομία

09/12/2022 10:33

Τον σημαντικό ρόλο που κατέχει η Mastercard στην ανάπτυξη μιας ψηφιακής και βιώσιμης οικονομίας στην Κύπρο, υπογράμμισε ο Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, σε δημοσιογραφική συνάντηση στη Λευκωσία.

Παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν την αυξητική τάση των ψηφιακών συναλλαγών στη Κύπρο, ο κ. Πολύδωρος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2022, η χρήση καρτών ως ποσοστό της καταναλωτικής δαπάνης, ξεπέρασε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα εμπέδωσης της κάρτας σαν καταναλωτική συνήθεια και των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, παρατηρήσαμε μία διόρθωση μετά την άρση των περιορισμών λόγω covid, ενώ πλέον οι ρυθμοί αύξησης είναι σε παρόμοια επίπεδα με τους αντίστοιχους στο φυσικό κόσμο. Τα επίπεδα απάτης παραμένουν χαμηλά, ενώ οι δείκτες που μετρούν την εμπειρία πελάτη βρίσκονται κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η χρήση των ψηφιακών πορτοφολιών είναι ανοδική, με την αγορά πλέον να διαθέτει σημαντικό αριθμό και ποικιλία «ψηφιακών πορτοφολιών».

Ο κ. Πολύδωρος μοιράστηκε τη δυναμική ανάπτυξη του συμβουλευτικού βραχίονα της εταιρείας, των Mastercard Advisors, με εξειδίκευση στον ευρύτερο τομέα των πληρωμών και συνεργασίες με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων και Κυβερνήσεις. Οι Mastercard Advisors αξιοποιούν τον πλούτο των ανώνυμων δεδομένων και την τεχνογνωσία της Mastercard για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων στρατηγικής.

Αναλύοντας τη στρατηγική και το όραμα της εταιρείας για το επόμενο διάστημα, o κ. Πολύδωρος σημείωσε πως η Mastercard θα ενισχύσει τη δέσμευση της εταιρείας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών που συντελούνται, με στόχο την υποστήριξη για τη μετάβαση σε μία ψηφιακή οικονομία με στόχο την οικονομική συμπερίληψη και άξονες τη βιωσιμότητα και την αειφορία.

Προτεραιότητα της εταιρείας αποτελεί η περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου αποδοχής καρτών, αναπτύσσοντας την υφιστάμενη υποδομή, αλλά και αναβαθμίζοντας την ποιότητά της, με στόχο την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εμπειρία πληρωμής τόσο στον καταναλωτή όσο και στην επιχείρηση. Ο κ. Πολύδωρος, έθεσε ως επιπλέον στόχο τη συμβολή της Mastercard στον ψηφιακό μετασχηματισμό που λαμβάνει χώρα στον τραπεζικό τομέα. Η ενίσχυση του τουρισμού, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία, θα αποτελέσει προτεραιότητα της Mastercard. Τέλος, στο πεδίο τη βιωσιμότητας οι περιοχές στόχευσης περιλαμβάνουν την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από πρωτοβουλίες, όπως το “Priceless Planet Coalition”, την καταπολέμηση του οικονομικού αναλφαβητισμού και τη γυναικεία ενδυνάμωση.