You are here

Η μείωση παραγωγής στερεών αποβλήτων είναι η καλύτερη πρακτική διαχείρισης

03/06/2009 13:46
Λευκωσία: Στις 14 και 15 Μαΐου 2009, περισσότεροι από 90 αντιπρόσωποι από την βιομηχανία τουρισμού πήραν μέρος στο σεμινάριο ‘Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων: οι Προοπτικές για την Τουριστική Βιομηχανία’. Οι αντιπρόσωποι της βιομηχανίας τουρισμού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες σχετικά με τις καλύτερες πρακτικές διαχείρισης στερεών απόβλητων που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες από την βιομηχανία τουρισμού, να συζητήσουν με εμπειρογνώμονες και να αναπτύξουν μια στρατηγική δράσης για την διαχείριση στερεών αποβλήτων που να ανταποκρίνεται στα Κυπριακά δεδομένα και στις ανάγκες της Κύπρου. Το σεμινάριο οργάνωσαν ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με την υποστήριξη του Travel Foundation UK, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, των τουριστικών πρακτόρων Thomas Cook και Sunvil Holidays και το Intercollege Λεμεσού. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξένησε το σεμινάριο στης αίθουσες διδασκαλίας του ιδρύματος του.

Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου περιέλαβε παρουσιάσεις από διεθνή και τοπικούς ειδήμονες σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων οι όποιοι μοιράστηκαν τις γνώσεις τους αλλά και πρακτικές ιδέες διαχείρισης αποβλήτων με τους αντιπροσώπους της βιομηχανίας τουρισμού. Μεταξύ αυτών ήταν ο διεθνούς φήμης καθηγητής του Ohio University κύριος Ελισσαίος Ταΐγανίδης; o Σύμβουλος Περιβάλλοντος κύριος Patricio Gonzales Morel; η κυρία Manda Brookman, Διευθύντρια του Οργανισμού CoaST; o Κύριος Andrew Forte, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας και Αειφόρου Τουρισμού των Ξενοδοχείων Hilton στην Ευρώπη; ο Εμπορικός Διευθυντής του Green Dot, κύριος Σάκης Θεοδοσίου; η δεσποινίς Victoria Handforth, Διευθύντρια Περιβάλλοντος του Τουριστικού Πρακτορείου του Thomas Cook; ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κύριος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου; και ο Διευθυντής του Ecognosia – Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Πληροφόρησης του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας Κύριος Κώστας Παπαστάυρου. Μετα τις παρουσιάσεις και ομιλίες οι αντιπρόσωποι της βιομηχανίας τουρισμού συμμετείχαν σε πέντε εργαστήρια, τα οποία διεξήχθηκαν ταυτοχρόνως, και στα οποια συζητήθηκαν θέματα όπως η διαχείριση στερεών αποβλήτων και ο ρόλος των ταξιδιωτικών Πρακτόρων; ανακύκλωση; σκουπιδότοποι και η απόρριψης σκουπιδιών; και composting στις κοινότητες. Η ενεργός συμμετοχή των αντιπροσώπων της βιομηχανίας τουρισμού και η συνεισφορά των ειδημόνων ομιλητών στα εργαστήρια βοήθησαν να αναπτυχθούν στρατηγικές δράσης για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ζητήματα.

Το μήνυμα από το πρώτο Συνέδριο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την βιομηχανία Τουρισμού που έγινε ποτέ στην Κύπρο είναι ότι η λύσης για την διαχείριση αποβλήτων βρίσκεται στην μείωση την ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση. Μεταξύ των εισηγήσεων που αναπτύχθηκαν είναι η ανάγκη για ευαισθητοποίηση των πολιτών, των τοπικών επιχειρήσεων και άλλων φορέων μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων, εκστρατείες καθαριότητας σε στρατηγικές περιοχές καθώς και η προώθηση πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων στους δήμους και κοινότητες, ξενοδοχεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Μεταξύ αυτών που πήραν μέρος στο σεμινάριο ήταν αντιπρόσωποι από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Γεωργίας και Περιβάλλοντος, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, ανώτεροι λειτουργοί του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, εκπρόσωπος του Travel Foundation, και εκπρόσωποι από το Thomas Cook, TUI και Sunvil Holidays, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ξενοδόχων, καθώς επίσης ξενοδόχοι, ταξιδιωτικοί πράκτορες, τεχνικοί και μηχανολόγοι ξενοδοχείων, αντιπρόσωποι δήμων και κοινοτήτων και πολλοί ακαδημαϊκοί. Σύσσωμη η βιομηχανία τουρισμού Κύπρου δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των εισηγήσεων του σεμιναρίου.

Τις παρουσιάσεις και εισηγήσεις από το σεμινάριο θα τις βρείτε στο website: www.tvrunit.com/conf.