You are here

I. Misca: Η απομάκρυνση των ΜΕΔ από τον ισολογισμό των τραπεζών δεν σημαίνει και απομάκρυνσή τους από την οικονομία

04/12/2019 09:14

Η Διευθύντρια της CITR Cyprus κρούει τον κώδωνα και προτείνει λύσεις κατά τη διάρκεια του 7ου Cyprus Banking Forum

Την ανάγκη για ένα λειτουργικό πλαίσιο αφερεγγυότητας τόνισε η Διευθύντρια της CITR Cyprus, Irina Misca,κατά την ομιλία της στο φετινό Cyprus Banking Forum. Στην παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών του χρηματοοικονομικού και πιστωτικού τομέα του νησιού, η κ. Misca παρουσίασε με λεπτομέρεια τα πιο σημαντικά εργαλεία για οργανική μείωση των εταιρικών Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), όπως επίσης και τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει μια σειρά σύγχρονων και πιο αποδοτικών κανόνων που θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις και θα διευκολύνουν την αναδιάρθρωση, βελτιστοποιώντας την αποδοτικότητά της διαδικασίας, την αφερεγγυότητα αλλά και τη διαχείριση του χρέους.

Τα ΜΕΔ έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, από €20.6 δις στις αρχές του 2018 σε €10.3 δις στο τέλος του ίδιου έτους. Παρόλα αυτά η απομάκρυνση των ΜΕΔ από τον ισολογισμό των τραπεζών δεν σημαίνει και απομάκρυνσή τους από την οικονομία. Οι κατασχέσεις εξυποθήκης (foreclosures) είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται κατά κόρον μέχρι σήμερα στην Κύπρο, με μόνο όμως 3% ποσοστό επιτυχίας, κάτι που αποδεικνύει την ανάγκη υιοθέτησης μιας εναλλακτικής και βιώσιμης προσέγγισης που θα οδηγήσει σε πραγματική ανάκαμψη. Η νέα οδηγία της Ε.Ε. αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία αναθεώρησης των διαθέσιμων εργαλείων διαχείρισης της οικονομικής δυσπραγίας και προσαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας στον τομέα της αφερεγγυότητας, για βέλτιστη αξιοποίηση τους με στόχο την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.

«Για να προσελκύσουμε νέους επενδυτές στην Κύπρο, αλλά και για να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είναι σημαντική η θέσπιση ενός δίκαιου και λειτουργικού συστήματος αφερεγγυότητας. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος όμως βασίζεται και στην ποιότητα των υπηρεσιών ενός επαγγελματία αφερεγγυότητας,» τόνισε η κ. Misca.

To 7o Cyprus Banking Forum πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου στη Λευκωσία, προσελκύοντας επαγγελματίες χρηματοοικονομικού και πιστωτικού τομέα, που συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις του τραπεζικού τομέα, σχολιάζοντας το σημερινό τραπεζικό οικοσύστημα.

Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας και έχοντας διαχειριστεί ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των €650 εκατομμυρίων στην Ρουμανία, η CITR μετέφερε το ολοκληρωμένο μοντέλο λειτουργίας της στην Κύπρο το 2018, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας πωλήσεων με καταγεγραμμένους περισσότερους από 5,000 πιθανούς αγοραστές από 50+ χώρες του κόσμου. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην παροχή εξατομικευμένων λύσεων για εταιρείες σε οικονομική δυσπραγία, στηρίζοντάς τις έως ότου ανακάμψουν. Η CITR χρησιμοποιεί καινοτόμους μηχανισμούς αναδιάρθρωσης και εξατομικευμένες λύσεις επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, και συνεπώς, την αύξηση του ποσοστού ανάκτησης των εσόδων και μείωση της αναλογίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.