You are here

Η ΟΕΒ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καίρια εργασιακά ζητήματα

18/10/2019 14:22

Η Έκθεση Αξιολόγησης της οικονομίας της Κύπρου για το 2019 και ειδικότερα οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αποτέλεσαν το αντικείμενο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου μεταξύ αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ως της Εργοδοτικής Οργάνωσης του τόπου, και κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέπτεται την Κύπρο.

Την ΟΕΒ εκπροσώπησαν η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής κα Λένα Παναγιώτου και ο Λειτουργός του ίδιου Τμήματος κ. Πολύβιος Πολυβίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (European Semester) και σκοπό είχε την ανταλλαγή απόψεων επί των εργασιακών θεμάτων που παρουσιάζονται στην Έκθεση, με στόχο να διαμορφωθούν οι τελικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο.

Στις επισημάνσεις της προς την Επιτροπή, η ΟΕΒ τόνισε ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

  • Θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για περαιτέρω άμβλυνση της ανεργίας και ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα για αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, είναι όμως ιδιαίτερα αυξημένο στους κλάδους των ξενοδοχείων και κέντρων αναψυχής, στην μεταποίηση, στο εμπόριο, την γεωργία και την κτηνοτροφία.
  • Σε σχέση με τον επικείμενο κοινωνικό διάλογο για εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού, υπέδειξε τις επιπτώσεις που μια τέτοια εξέλιξη θα έχει στην οικονομία γενικότερα.
  • Η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες αποτελεί πλέον μονόδρομο και θα πρέπει το Κράτος να προστατεύσει την οικονομία, τους φορολογούμενους, τις θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και άμεσα να προχωρήσει με την υιοθέτηση των απαραίτητων ρυθμίσεων.
  • Εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις σε σχέση με τις αποκοπές των δημοσίων υπαλλήλων και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν εάν η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης είναι απαραίτητος στην προσπάθεια για δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης.