You are here

Η πανδημία θα ωθήσει τον τομέα ακινήτων στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό

22/05/2020 11:24

Του Κρίτωνα Ονησιφόρου, Επικεφαλής BidX1 Cyprus

Κατά τη δύσκολη και πρωτοφανή περίοδο που διανύουμε, η αξιοποίηση της τεχνολογίας διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους πλείστους τομείς. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται να αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση του τομέα των ακινήτων, όπου μιλάμε πλέον για την ψηφιοποίηση ενός καθαρά παραδοσιακού τομέα. Οι  επαγγελματίες που είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία φαίνεται να αξιοποιούν διαθέσιμα εργαλεία όπως εικονικές επισκέψεις (Virtual tours), τρισδιάστατες φωτογραφίες και διαδικτυακή επικοινωνία, για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους και την επαφή με τους πελάτες τους.

Αναμένεται πως αρκετές από τις νέες μεθόδους και διαδικασίες που υιοθετήθηκαν ως μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται καθώς βελτιώνουν σημαντικά την εμπειρία του πελάτη. Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν τα αρχικά στάδια της διαδικασίας της αγοραπωλησίας, για την εξεύρεση και αξιολόγηση ακινήτων από πιθανούς αγοραστές. Αυτό που δεν είδαμε ακόμη είναι την αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη βελτίωση βασικών διαδικασιών της συναλλαγής ακινήτων. Μια εικονική επίσκεψη είναι σίγουρα πολύ βοηθητική για τον εκάστοτε αγοραστή, η δυνατότητα όμως ολοκλήρωσης της συναλλαγής από την αρχή μέχρι το τέλος διαδικτυακά, από τη μελέτη νομικών εγγράφων μέχρι τη διαδικτυακή ανταλλαγή συμβολαίων, είναι αυτό που θα διευκολύνει και θα ενισχύσει την αγοραπωλησία ακινήτων παρόλες τις αντίξοες συνθήκες.

Η αλήθεια είναι πως, λόγω της ανασφάλειας που κυριαρχεί στην αγορά πολύ λίγες πράξεις γίνονται αυτή την περίοδο. Αυτό που εντοπίζουμε όμως είναι πως η τάση για επενδύσεις σε ακίνητα υπάρχει ακόμα στην Κύπρο και διευκολύνεταιμε τις ασφαλείς και αποδοτικές μεθόδους διαδικτυακών αγορών. Όπως έχουμε διαπιστώσει κατά την περίοδο του lockdown όπου η δραστηριότητα στον τομέα ήταν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, έχοντας περισσότερα από 30 ακίνητα στην πλατφόρμας της BidX1, έχουν πωληθεί ήδη τα 18, συνολικής αξίας 2.3 εκ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέσω της πλατφόρμας η όλη διαδικασία συναλλαγής ακινήτων, από την αρχή μέχρι το τέλος γίνεται διαδικτυακά, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής συμβολαίων, χωρίς να επηρεάζεται οποιαδήποτε πράξη απότα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

Αυτό αποδεικνύει ότι η ψηφιοποίηση μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τον τομέα μας, καθιστώντας τον πιο ανθεκτικό και βιώσιμο. Ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών, τις καθιστά πιο αποδοτικές και διαφανείς ενισχύοντας ταυτόχρονα τοαίσθημα της εμπιστοσύνης μεταξύ πωλητή και αγοραστή. Η πρόθεση του Υφυπουργείου Καινοτομίας για την εισαγωγή της ηλεκτρονικής υπογραφής, αποτελεί σημαντικό βήμαπρος την μείωση της γραφειοκρατίας στον τομέα αγοραπωλησίας ακινήτων.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να φέρουν σημαντική βελτίωση για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πωλητές, αγοραστές, μεσίτες, δικηγόρους κτλ.

Η πανδημία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, έχει όμως σπρώξει τον τομέα ακινήτων καθώς και άλλους τομείς σε ψηφιακή εκσυγχρονισμό. Έχοντας φανερώσει την αναποτελεσματικότητα των παραδοσιακών μεθόδων, η πανδημία μας αναγκάζει να αντιληφθούμε πως η υιοθέτηση της τεχνολογίας και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών αποτελούν μονόδρομο για την επιβίωση. Μια νέα εποχή είναι προ των πυλών, στην οποία καλούμαστε να προσαρμοστούμε, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάκαμψη του τομέα μας που αποτελεί άλλωστε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας μας.

*Ο Κρίτωνας Ονησιφόρου είναι ο Επικεφαλής της BidX1 στην Κύπρο, μιας proptech εταιρείας που προσφέρει διαδικτυακές αγοραπωλησίες ακινήτων.