You are here

Η Ψηφιοποίηση του Γραμματισμού και η Πληροφοριακή Παιδεία στο συνέδριο Educability

17/02/2023 11:58

To Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) σε συνεργάσια με το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας (Center for Social Innovation – CSI) διοργανώνουν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Educability το συνέδριο «Educability: Final Conference and Dissemination», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023, μεταξύ 08:30π.μ. και 04:00μ.μ. στο Pefkos City Hotel στην Λεμεσό.

Το πρόγραμμα Educability υποστηρίζει την κατάρτιση και την επαγγελματική ανάπτυξη βιβλιοθηκονόμων και εκπαιδευτικών σε βασικές δεξιότητες πληροφοριακής παιδείας και άλλων αναδυόμενων γραμματισμών που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ουσιαστικού αντίκτυπου στην κοινωνία.

Το συνέδριο, το οποίο αποτελεί την τελευταία εκδήλωση του προγράμματος, στοχεύει στη διάδοση όλων των αποτελεσμάτων  του Educability σε ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ ερευνητών, ομιλητών και συμμετεχόντων.

Ταυτόχρονα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας, χρήσιμη για επαγγελματίες της Πληροφοριακής Παιδείας και εκπαιδευτικούς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί ο κύριος σκοπός του έργου, και θα επιδειχθεί το εικονικό περιβάλλον μάθησης που φιλοξενεί τα 7 διαδικτυακά, ανοικτής πρόσβασης, μαθήματα αυτοδιδασκαλίας που σχετίζονται με την πληροφοριακή παιδεία, τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την υλοποίηση του έργου.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες απ’ όλη την Ευρώπη, οι οποίοι μέσα από παρουσιάσεις και ομιλίες θα αναφερθούν σε θέματα σχετικά με τις παιδείες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Πέρα από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Educability και τον τρόπο χρήσης του υλικού του από ενδιαφερόμενους, θα υπάρξουν παρουσιάσεις από προσκεκλημένους ομιλητές στα θέματα της «πολυγραμματιστικής» προσέγγισης, αναβάθμισης δεξιοτήτων με δεξιότητες γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας και μάθηση μέσω της διαχείρισης πληροφοριών.

Οι συμμετέχοντες θα επωφεληθούν άμεσα από το συνέδριο καθώς θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν γνώσεις και να ανταλλάξουν εμπειρίες. Θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν άριστες πρακτικές που ανταποκρίνονται στις αναδυόμενες ανάγκες του 21ου αιώνα, και με την σειρά τους να τις αξιοποιήσουν κατά την προσφορά τους σε μέλη της νεολαίας.

Το έργο αποτελεί μια κοινοπραξία εταίρων από όλη την Ευρώπη, βιβλιοθηκονόμους, ερευνητές και ακαδημαϊκούς, στο οποίο συμμετέχουν με αυτό τον τρόπο ένα ευρύ φάσμα πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών. Στην Κύπρο επικεφαλής του έργου είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στο Erasmus+, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριου του 2020 και έχει διάρκεια 27 μηνών.

Πληροφορίες και Συμμετοχή

Η συμμετοχή  στο Συνέδριο είναι δωρεάν αλλά συστήνεται η εγγραφή μέσω της ιστοσελίδας του έργου, Educability.

Για τους ενδιαφερόμενους που δεν μπορούν να παρευρεθούν δια ζώσης, θα μπορούν να παρακολουθήσουν το συνέδριο διαδικτυακά μετά την εγγραφή τους. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου ή τη σελίδα του έργου στο Facebook.