You are here

Η Τράπεζα Κύπρου μέλος του CLS

26/03/2008 15:36
H Τράπεζα Κύπρου ανακοινώνει ότι, από τις 17 Μαρτίου 2008 έχει καταστεί μέλος του συστήματος Διακανονισμού Αδιάλειπτης Σύνδεσης (Continuous Linked Settlement - CLS) μέσω της Ελβετικής τράπεζας UBS. Το CLS αποτελεί παγκόσμια προσπάθεια σχεδιασμένη για δραστική μείωση του κινδύνου διακανονισμού / παράδοσης των συναλλαγών συναλλάγματος μεταξύ των αντισυμβαλλομένων τραπεζών.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που γίνεται μέλος του CLS στο οποίο συμμετέχουν οι πιο σημαντικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί του κόσμου.

Το CLS έχει τα εξής κύρια πλεονεκτήματα: α) Περιορίζει δραστικά τον κίνδυνο διακανονισμού στις διασυνοριακές πράξεις συναλλάγματος (cross border foreign exchange transactions) αφού εξασφαλίζει την ταυτόχρονη ανταλλαγή των ποσών μεταξύ των δύο αντισυμβαλλόμενων (payment versus payment). β) Οδηγεί σε μεγαλύτερη λειτουργική αποτελεσματικότητα διακανονισμού των συναλλαγών. γ) Επιτρέπει την αύξηση των ορίων συναλλαγών με αντισυμβαλλόμενες τράπεζες με αποτέλεσμα την αύξηση των διεθνών συναλλαγών σε συνάλλαγμα.