You are here

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου ενισχύουν τη συνεργασία τους

20/01/2021 12:08

Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με στόχο την αποτελεσματική επιμόρφωση του εγχώριου οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους στην προσπάθεια που καταβάλλουν σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ), προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης σε διαδικτυακή τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Με γνώμονα την αλματώδη πρόοδο που σημειώνει η τεχνολογία στον τομέα της βιολογίας, της γενετικής και της ιατρικής, το ΙδΕΚ και η ΕΕΒΚ προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου με σκοπότην αντιμετώπιση βιοηθικών διλημμάτων που ενδέχεται να προκύπτουν, καθώς και την περαιτέρω εκπαίδευση του εγχώριου οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίαςσχετικά με την εφαρμογή συγκεκριμένων νομοθεσιών. Στόχος η επιτάχυνση των διαδικασιών προς όφελος της ερευνητικής κοινότητας, μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων καναλιών επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.

Ειδικότερα, το Μνημόνιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παροχή εκπαίδευσης από μέλη της ΕΕΒΚ σε στελέχη του ΙδΕΚ αναφορικάμε την εφαρμογή του σχετικού Νόμου και τις αρμοδιότητες της ΕΕΒΚ οι οποίες απορρέουν από αυτόν, καθώς και την διοργάνωση ειδικών εργαστηρίων που αποσκοπούν στην επιμόρφωση των φορέων του οικοσυστήματος. Προς υλοποίηση τίθεται επίσης η δημιουργία και χρήση καναλιών επικοινωνίας μεταξύ του Ιδρύματος και του εγχώριου οικοσυστήματος, ως προς την παροχή ενημέρωσης για θέματα που άπτονται του ρόλου της ΕΕΒΚ.

Επιπρόσθετα, προνοείται η έγκαιρη ενημέρωση των δικαιούχων από το ΙδΕΚ για τη δυνητική ανάγκη εξασφάλισης έγκρισης από την ΕΕΒΚ καθώς επίσης και η παροχή της δέουσας ενημέρωσηςαπό το Ίδρυμα προς την Επιτροπή για την εκάστοτε ανακοίνωση αποτελεσμάτων αξιολόγησης για χρηματοδότηση έργων, αλλά και την πιθανή ανάγκη για έγκριση κάποιων από αυτών.Η έγκριση γίνεται στη βάση της κείμενης νομοθεσίας, πριν τη συνομολόγηση της συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ του ΙδΕΚ και των δικαιούχων και την έναρξη υλοποίησης των έργων.

Στο πλαίσιο της τελετής, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος,εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υπογραφή του Μνημονίου που σηματοδοτεί, όπως σημείωσε, την έναρξη μίας νέας εποχής και μίας σημαντικής συνεργασίας.

Ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος ανέφερε πως «δεδομένου ότι η ηθική και η δεοντολογία αποτελούν αναπόσπαστο και αναγκαίο κομμάτι της επιστημονικής έρευνας, η επιμόρφωση του εγχώριου οικοσυστήματος γύρω από τα θέματα που άπτονται της βιοηθικής είναι καθοριστική, ώστε το ερευνητικό έργο που παράγεται να είναι εναρμονισμένο με τις κοινωνικές και ηθικές αξίες που διέπουν την κοινωνία και τη νομοθεσία».

«Η συνεργασία μας με την ΕΕΒΚ», πρόσθεσε,«θεωρείται κομβικής σημασίας και αναμένεται ότι θα συμβάλει ουσιαστικάστηνεπιτάχυνση των διαδικασιών προς όφελος της ερευνητικής κοινότητας, μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων καναλιών επικοινωνίας και συνεργασίας των δυο φορέων».

Απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΕΒΚ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, επισήμανε ότι «η Βιοηθική ως πυλώνας της επιστημονικής έρευνας επιδιώκει να συμβάλει στην προαγωγή της αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων, της ασφάλειας καιευημερίας όσων μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα (ασθενείς ή/και υγιείς εθελοντές). Η σύμπραξη μεταξύ των δύο φορέων αναμένεται λοιπόν,ότι θα ευοδώσει τις προσδοκίες και επιδιώξεις αμφοτέρων».