You are here

Ημερίδα ενημέρωσης από την KPMG Κύπρου με θέμα «Internal Audit Re-imagined»

10/02/2020 12:11

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα ενημέρωσης «Internal Audit Re-imagined: Insights for a fast-changing profession», που διοργανώθηκε από το τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνων και Συμμόρφωσης της KPMG Κύπρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Landmark Nicosia και είχε ως στόχο τη συζήτηση αφενός γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία διαμορφώνει το έργο του εσωτερικού ελεγκτή και αφετέρου το πώς αναμένεται να διαμορφωθούν οι λειτουργίες εσωτερικού ελέγχου για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του σημερινού, συνεχώς μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο Χρίστος Βασιλείου, Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της KPMG Κύπρου και ο Παναγιώτης Πελετιές, Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG Κύπρου και Πρόεδρος του KPMG Cyprus Audit Committee Institute, καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους εκ μέρους της KPMG και του Ινστιτούτου, αντιστοίχως. Στη συνέχεια ο κ. Πελετιές αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρει η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και στη μεγάλη σημασία που έχει ο τεχνολογικός μετασχηματισμός για τις Επιτροπές Ελέγχου.

Ο Αντώνης Παρτζίλης, Διοικητικός Σύμβουλος και Επικεφαλής των Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνων και Συμμόρφωσης της KPMG Κύπρου και η Μαριλένα Ζάρκα, Principal στο τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνων και Συμμόρφωσης της KPMG Κύπρου, ανέδειξαν τον τρόπο με τον οποίο οι λειτουργίες εσωτερικού ελέγχου μπορούν να ενισχυθούν, για να είναι σε θέση να επωφελούνται τα μέγιστα από τη χρήση της τεχνολογίας. Επιπρόσθετα, ο κ. Παρτζίλης παρέθεσε τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται να κατέχει ο σημερινός εσωτερικός ελεγκτής για να μπορεί να επιλύει τυχόν προβλήματα και να μην αρκείται απλά στον εντοπισμό τους, καθώς και τη σημασία της αντίστοιχης αναβάθμισης της χρήσης της τεχνολογίας στην προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των λειτουργιών εσωτερικού ελέγχου. Αφού ανέλυσε τις προκλήσεις που αναφέρθηκαν, η κα. Ζάρκα ολοκλήρωσε την παρουσίαση εστιάζοντας στην αναγκαιότητα ενσωμάτωσης των νέων αλλαγών στις λειτουργίες εσωτερικού ελέγχου, έτσι ώστε να συμβαδίζουν με τη διαρκώς εξελισσόμενη χρήση της τεχνολογίας στον τομέα.

Ο Γιώργος Ζορνάς, Επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας Κύπρου, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο ενισχύθηκε ο ρόλος και η αξία του εσωτερικού ελέγχου για την Τράπεζα και μοιράστηκε τις εμπειρίες του από τη διαδικασία τεχνολογικού μετασχηματισμού των λειτουργιών εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας.

Τέλος, ο Grant Martin, Επικεφαλής του τμήματος Διαχείρισης Τεχνολογικών Κινδύνων της KPMG Ηνωμένου Βασιλείου, τόνισε τη σημασία της χρήσης των Data Analytics αλλά και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών όπως Robotic Process Automation, που επιτρέπουν στις ομάδες ελέγχου να παρέχουν ολοκληρωμένη εικόνα στις διοικήσεις τους, να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια του ελέγχου μέσω της τυποποίησης και της αυτοματοποίησης, καθώς και να ενισχύουν την ποιότητα των ελεγκτικών τεκμηρίων. Επιπλέον, μοιράστηκε μερικά παραδείγματα περιπτώσεων από το εξωτερικό, όπου εφαρμόστηκαν με επιτυχία οι καινοτόμες τεχνολογίες Process Mining, Robotic Process Automation και Data Analytics.

Στην ανοικτή συζήτηση που ακολούθησε και την οποία συντόνιζε η κα. Ζάρκα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εγείρουν ερωτήματα και να ανταλλάξουν απόψεις. Στους συμμετέχοντες της ημερίδας προσφέρθηκε πρωινό.