You are here

Ινστιτούτο Κύπρου: Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αποφοίτησης Διδακτορικών και Μεταπτυχιακών Φοιτητών για το 2021

18/10/2021 12:45

Στην παρουσία του διεθνούς φήμης Καθηγητή Jeffrey Sachs, Διευθυντή του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Columbia και Προέδρου του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDSN) του ΟΗΕ, καθώς και προσωπικοτήτων από τον επιστημονικό, επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο, πραγματοποιήθηκε στις  15 Οκτωβρίου 2021, η Τελετή Αποφοίτησης Διδακτορικών και των πρώτων Μεταπτυχιακών φοιτητών του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ).

Η φετινή Τελετή Αποφοίτησης αποτελεί ορόσημο για τη Μεταπτυχιακή Σχολή του Ινστιτούτου Κύπρου, καθώς απονεμήθηκαν οι πρώτοι τίτλοι σπουδών, επιπέδου Master’s σε αποφοίτους μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Τους τίτλους στους δώδεκα διδακτορικούς και δεκαεπτά μεταπτυχιακούς φοιτητές απένειμε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, απονεμήθηκαν επίσης Επίτιμοι Διδακτορικοί Τίτλοι στους Καθηγητή Hany Mahfouz Helal,  Καθηγητή Joshua Jortner, και Δρα. Πέτρο Καρεκλά. Η απονομή έγινε από την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κα. Νατάσα Πηλείδου, σε αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς τους στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης, αλλά και της συμβολής τους στη δημιουργία και επιτυχημένη λειτουργία του Ινστιτούτου Κύπρου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο καθηγητής Jeffrey Sachs, παρουσίασε το θέμα «Η Ανατολική Μεσόγειος στον Παγκόσμιο Πολιτισμό: Από την Προϊστορία στη Βιώσιμη Ανάπτυξη», ενώ χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Καθηγητής Dan-Olof Riska, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου.

Ο Jeffrey Sachs επισήμανε ότι με την τελετή αποφοίτησης γιορτάζουμε τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα των φοιτητών, καθώς και το γεγονός ότι το ίδιο το Ινστιτούτο Κύπρου, έχει αποκτήσει πλέον παγκόσμια αναγνώριση. Ο πλανήτης μας, είπε ο καθηγητής Sachs, έχει ανάγκη από χώρους γεμάτους γνώσεις αλλά και μέρη που συγκεντρώνουν τεχνογνωσία, ώστε να είναι σε θέση να παράγει και να προάγει πλήρως ολιστικές, ανθρωπιστικές, ηθικές, επιστημονικές και τεχνικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Στη δική του ομιλία, ο Πρύτανης και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας ανέφερε ότι ήρθε η ώρα το ΙΚυ να γιορτάσει την τελετή αποφοίτησης, αλλά παράλληλα να στοχαστεί το μέλλον, το οποίο προμηνύεται δύσκολο.

Το Ινστιτούτο Κύπρου, είπε, σκοπεύει να μετατρέψει την κυπριακή οικονομία σε οικονομία βασισμένη στη γνώση, και ταυτόχρονα να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μέσω της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Τόνισε μάλιστα ότι το ΙΚυ αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανο για την ποιότητα των Μεταπτυχιακών του φοιτητών, καθώς αυτοί θα βγουν στον πραγματικό κόσμο και θα αφήσουν το στίγμα τους. «Αγαπητοί φοιτητές, κάντε τον κόσμο καλύτερο! Έφτασε η ώρα να μας δείξετε το δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Ινστιτούτο Κύπρου συγχαίρει όλους τους αποφοίτους του 2021, και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία στις μελλοντικές τους προσπάθειες!