You are here

To International School of Paphos εντάχθηκε στο δίκτυο «Σχολεία – Μαζί Κτίζουμε το Μέλλον» (PASCH)

12/06/2019 15:35

Την Τρίτη 11 Ιουνίου η Παλιά Ηλεκτρική στην Πάφο γέμισε με μαθητές και τις οικογένειές τους, πολιτικούς, καθώς και προσωπικότητες από τον τομέατ ης εκπαίδευσης και του πολιτισμού του νησιού, οι οποίοι συνέβαλαν με την παρουσία τους στους εορτασμούς για την ένταξη του International School of Paphos (ISOP) στο παγκόσμιο δίκτυο PASCH. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου και το ISOP.

Η πρωτοβουλία «Σχολεία – Μαζί χτίζουμε το μέλλον» (PASCH) ενδυναμώνει και συνδέει μεταξύ τους περισσότερα από 1.800 σχολεία σε ολόκληρο τον κόσμο, στα οποία η γερμανική γλώσσα έχει ιδιαίτερα σημαντική θέση, μέσα από τη συμμετοχή των μαθητών και των καθηγητών τους σε προγράμματα ανταλλαγής, διαγωνισμούς και άλλες δράσεις. Το PASCH είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας σε συνεργασία με την Κεντρική Υπηρεσία Σχολείων Εξωτερικού (ZfA), το Goethe-Institut, τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και την Υπηρεσία Παιδαγωγικών Ανταλλαγών της Συνόδου Υπουργών Πολιτισμού (PAD).

Στην ομιλία του ο Αντιδήμαρχος της Πάφουκ. Χρίστος Μακαρίου καλωσόρισε το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Πάφο και χαιρέτησε την συνεργασία με το ISOP. Ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Κύπρο, Franz Josef Kremp, αναφερόμενος στη σημασία του PASCH, δήλωσε: "Ο στόχος της πρωτοβουλίας PASCH της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, είναι να προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο και την αλληλοκατανόηση μέσα από την προώθηση της γλώσσας σε επιλεγμένα σχολεία σε ολόκληρo τον κόσμο. Χαίρομαι που πλέον οι μαθητές της Πάφου έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ένα δίκτυο με περισσότερους από 600.000 συμμετέχοντες παγκοσμίως, οι οποίοι αναπτύσσουν έντονους και μακροχρόνιους δεσμούς με τη Γερμανία».

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ένα σχολείο όπως το ISOP, στο οποίο τα μαθήματα γερμανικών έχουν σημαντικό ρόλο εδώ και χρόνια, εντάσσεται στο δίκτυο PASCH. Η συμμετοχή σε αυτό το δίκτυο ανοίγει πόρτες για ουσιώδη διαπολιτισμική ανταλλαγή και διάλογο. Μέσα από το PASCH, οι μαθητές γερμανικών του ISOP θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμες και εποικοδομητικές εμπειρίες μέσα από διαγωνισμούς και υποτροφίες», ανέφερε η κ. Κάριν Βάργκα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου. «Για εμάς είναι σημαντικό να είμαστε ενεργοί όχι μόνο στην πρωτεύουσα, Λευκωσία, αλλά και σε ολόκληρο το νησί».

Η γενική διευθύντρια του ISOP, κ. Αρίστη Ανδριώτη, δήλωσε: «Η ένταξή στο δίκτυο PASCH αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς, καθώς και μια θαυμάσια επιβεβαίωση της ποιότητας του έργου του σχολείου μας τα τελευταία χρόνια, και ειδικά του τμήματος Γερμανικών. Όπως ακριβώς και το Ινστιτούτο Γκαίτε, μας χαρακτηρίζει το ανοικτό και ανήσυχο πνεύμα και η ποικιλομορφία. Η μεταξύ μας συνεργασία θα μας δώσει τη δυνατότητα να μοιραστούμε αυτές τις αρχές με άλλα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να μάθουμε μέσα από την επαφή μας με αυτά».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης εμπλουτίστηκε με τις μουσικές παρεμβάσεις του σαξοφωνίστα Χρίστου Ζένιου και του κρουστού Μάριου Νικολάου, καθώς και την παραστατική ερμηνεία μαθητών του ISOP, οι οποίοι σηματοδότησαν την έναρξη μιας δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα στο ISOPκαι το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου.