You are here

KEBE: Ηλεκτρονικό Εμπόριο

05/12/2008 13:14
Με τον όρο Ηλεκτρονικό Εμπόριο εννοούμε κάθε είδος εμπορικής συναλλαγής μεταξύ προσώπων (φυσικών και μη) που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα.

Το νομοθετικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για θέματα που αφορούν το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της ΕΕ, αποσκοπεί στην εξασφάλιση παροχής πληροφοριών, στην εγκυρότητα των ηλεκτρονικών συμβάσεων, στον τρόπο παροχής υπηρεσιών και την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων.

Με στόχο την προώθηση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στην Κύπρο, το Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού προχώρησε στην διεξαγωγή μελέτης για τη δημιουργία Στρατηγικού Σχεδίου. Για την υλοποίηση του Σχεδίου αυτού το Υπουργείο έχει προκηρύξει προσφορές για την πρόσληψη Διευθυντή Έργου ο οποίος αναμένεται να προσληφθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Το εν λόγω Στρατηγικό Σχέδιο στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Στη δημιουργία γραφείου e-Δράση για την συνεχή υποστήριξη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν το ηλεκτρονικό Εμπόριο.

2. Στην ενημέρωση του κοινού και των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και τα οφέλη που θα προκύψουν από την χρήση του.

3. Στην δημιουργία σχεδίων επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις τα οποία θα παρέχουν:

- κίνητρα σε μορφή οικονομικής ενίσχυσης για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες του Ηλεκτρονικού Εμπορίου (π.χ. δημιουργία Ιστοσελίδας)
- κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσω έρευνας, έτσι ώστε οι Κυπριακές Επιχειρήσεις να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία μπορούν να ανταγωνιστούν στην Παγκόσμια αγορά
- κίνητρα για την συνεργασία επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να διαμοιραστούν εμπειρία, ικανότητα και πόρους ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε διάφορες ευκαιρίες που πηγάζουν από το Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Νομικό Πλαίσιο

Η νομοθεσία που διέπει και ρυθμίζει θέματα για το ηλεκτρονικό εμπόριο τιτλοφορείται «Ο περί Ορισμένων Πτυχών των Υπηρεσιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας και ειδικά του Ηλεκτρονικού Εμπορίου καθώς και για Συναφή Θέματα Νόμος του 2004».

Ο εν λόγω νόμος τέθηκε σε εφαρμογή με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας (Αρ. 3851, Ν. 156(Ι)/2004) στις 30.4.2004 σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος, και με βάση την Οδηγία 2000/31/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2000 για ορισμένες νομικές πτυχές των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, ιδίως του ηλεκτρονικού εμπορίου, στην εσωτερική αγορά.

Οι βασικοί παράμετροι του νόμου στοχεύουν στη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας και των συναλλαγών μέσω του Διαδυκτίου μεταξύ της Δημοκρατίας και των άλλων κρατών μελών. Διέπει και ρυθμίζει την εγκατάσταση των φορέων παροχής υπηρεσιών, τις εμπορικές επικοινωνίες, τη σύναψη συμβάσεων με ηλεκτρονικά μέσα, την ευθύνη των μεσαζόντων, τους κώδικες δεοντολογίας, τον εξώδικο διακανονισμό διαφορών, τα μέσα έννομης προστασίας και προβλέπει μηχανισμούς για συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Ο περί Ορισμένων Πτυχών των Υπηρεσιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας και ειδικά του Ηλεκτρονικού Εμπορίου καθώς και για Συναφή Θέματα Νόμος του 2004

- Οδηγία 2000/31/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2000 για ορισμένες νομικές πτυχές των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, ιδίως του ηλεκτρονικού εμπορίου, στην εσωτερική αγορά


Σημειώστε ότι, εντός του 2009, αναμένεται να εξαγγελθούν τα Σχέδια επιχορήγησης για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού.