You are here

Tο Κέντρο Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασίλισσας – Μέλισσας «Μέλισσα Ζωή» παίρνει σάρκα και οστά

27/06/2022 14:01

Το Κέντρο Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασίλισσας – Μέλισσας «Μέλισσα Ζωή» εγκαινιάστηκε στο χωριό Οδού, την Κυριακή 26 Ιουνίου, με πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου και των Ροταριανών Ομίλων Κύπρου. Στόχος η περιβαλλοντική αναζωογόνηση και η επαναφορά της οικονομικής και επαγγελματικής ανάκαμψης των πυρόπληκτων περιοχών παραγωγής μελιού.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου και τον πυλώνα Περιβάλλον, με στόχο την επαναφορά της ζωής στο οικοσύστημα που καταστράφηκε, αναζωογονώντας τις κοινότητες παραγωγής μελιού, οι οποίες έχουν πληγεί.

Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Κύπρου Θεοδόσης Θεοδοσίου τόνισε την ουσιαστική συμβολή της Τράπεζας, από τις πρώτες ώρες της καταστροφικής πυρκαγιάς, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία του Κέντρου ‘Μέλισσα – Ζωή’, θα παρέχει εφόδια σε νέους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, ώστε να παραμείνουν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα της παραγωγής μελιού και άλλων προϊόντων. «Στόχος», σημείωσε, «είναι να δοθεί η απαραίτητη στήριξη στη φύση και τις κοινότητες που υποφέρουν περιβαλλοντικά, οικονομικά και επαγγελματικά, να ζωντανέψουν ξανά».

Για την υλοποίηση του Κέντρου, η Τράπεζα Κύπρου συνεργάστηκε με τους Ροταριανούς Ομίλους Κύπρου, με στόχο την μέγιστη συμβολή τους στην στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών της ορεινής Λάρνακας, αφού εξαιτίας της περσινής πυρκαγιάς το 75% των κυψελών και εκατομμύρια μελισσών έχουν χαθεί.

Παράλληλα, η λειτουργία του Κέντρου, θα στηρίξει την τοπική οικονομία βοηθώντας να ανακτηθεί όχι μόνο η παραγωγή μελιού, αλλά σχετικά γεωργικά προϊόντα. Από τη λειτουργία του Κέντρου θα επωφεληθούν, πιο συγκεκριμένα εννέα κοινότητες και 38 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής μελιού.

Ακόμη, το Κέντρο, θα συνδεθεί με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δραστηριότητες, για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον σημαντικό ρόλο της μέλισσας στο περιβάλλον.

Το Κέντρο εγκαινιάστηκε κατά την έναρξη του Φεστιβάλ Μελιού στην Οδού, και θα διευθύνεται από τις κοινότητες, στελεχωμένο από εκπαιδευμένο προσωπικό.

Οι ενέργειες υποστηρίζονται από τον Σύνδεσμο Μελισσοκόμων Κύπρου και το Δίκτυο Τροόδους.