You are here

Κερδοφόρα προοπτική για τις δημόσιες εταιρείες του Ομίλου Σιακόλα

02/07/2008 14:24
Σημαντικές ανακοινώσεις στις συνελεύσεις των μετόχων

Σε μια σειρά από επωφελείς ενέργειες και πράξεις που αναμένεται να προωθηθούν στο άμεσο μέλλον και να αποφέρουν σοβαρά κέρδη στις εταιρείες και στους μετόχους τους, αναφέρθηκε ο εκτελεστικός πρόεδρος κ. Νίκος Σιακόλας, στις Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις των δημόσιων εταιρειών του Ομίλου Σιακόλα, Woolworth (Cyprus) Properties Plc, Ermes Department Stores Plc και Cyprus Trading Corporation Plc.

Για πρώτη φορά οι τρεις Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δημόσιων εταιρειών του Ομίλου Σιακόλα έγιναν την ίδια μέρα διαδοχικά στον ίδιο χώρο και συγκεκριμένα την Τρίτη, 1η Ιουλίου 2008, στο ξενοδοχείο Χίλτον, στη Λευκωσία. Κι αυτό, γιατί η CTC είναι πλέον μητρική εταιρεία για τις άλλες δύο, Woolworth και ERMES, και στους ενοποιημένους λογαριασμούς της περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί και των άλλων δύο εταιρειών.

Μέρισμα

Και οι τρεις εταιρείες παρουσιάζονται κερδοφόρες για τη χρονιά που πέρασε και, ακολουθώντας τα τελευταία χρόνια σταθερή μερισματική πολιτική, παραχωρούν και για το 2007 μέρισμα στους μετόχους τους. Η Woolworth 8% ή 2,73 σεντ του ευρώ, η ERMES 10% ή 3,42 σεντ του ευρώ και η CTC 7% ή 6 σεντ του ευρώ. Τα μερίσματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι τις 10 Αυγούστου.

WOOLWORTH

Αποδοτική και σημαντική χρονιά για τη Woolworth (Cyprus) Properties Plc χαρακτήρισε το 2007 ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ρένος Σολομίδης, αφού τα καθαρά κέρδη της εταιρείας σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 99,6%, φθάνοντας τα €14.638.000. Τούτο οφείλεται στην ολοκλήρωση και επιτυχημένη λειτουργία του The Mall of Cyprus και The Mall of Engomi, που έφεραν στην εταιρεία σημαντικά αυξημένα έσοδα καθώς και στις άλλες επενδύσεις του Συγκροτήματος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Woolworth κ. Μάριος Παναγίδης έκανε
ειδική αναφορά στα περιουσιακά στοιχεία και στα μελλοντικά αναπτυξιακά έργα της εταιρείας, που περιλαμβάνουν μεγάλο έργο υψηλών προδιαγραφών με δύο γήπεδα γκολφ, λέσχη για γκόλφερς, οικόπεδα, επαύλεις, ξενοδοχείο πολυτελείας πέντε αστέρων, για τη δημιουργία των οποίων έχει εξασφαλίσει έγκριση. Ειδική φροντίδα θα δοθεί στη αναβάθμιση του ταλαιπωρημένου περιβάλλοντος της περιοχής. Το έργο θα δημιουργηθεί σε ιδιόκτητη γη έκτασης 3.500 εκατομμ. δεκαρίων στο διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς, όπου η εταιρεία είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ανάγκες προμήθειας νερού για ύδρευση και άρδευση του έργου.

Κερδοφόρα προοπτική

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σιακόλας, μέσα στο 2008 θα γίνει επανεκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Woolworth, με βάση λογιστικά πρότυπα. Σημειώνεται ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει επανεκτίμηση των ακινήτων της θυγατρικής της Wooloworth, ΙΤΤL Trade Tourist & Leisure Park Ltd, ιδιοκτήτριας του Εμπορικού Πάρκου Σιακόλα. Με μια συντηρητική εκτίμηση, τόνισε ο κ. Σιακόλας, η Εταιρεία θα παρουσιάσει σοβαρά κέρδη. Πληροφόρησε επίσης τους μετόχους ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για μερική ή ολική απόκτηση του Πάρκου Σιακόλα που περιλαμβάνει το Τhe Mall of Cyprus, το χώρο όπου δραστηριοποιείται το ΙΚΕΑ και τις επιπρόσθετες αναπτύξεις που ολοκληρώνονται σύντομα.

Επίσης ανακοινώθηκε πρόθεση της Woolworth, για λόγους στρατηγικής, να διαθέσει την κατά 20% συμμετοχή της στη CTC-ARI Airports Ltd, που διαχειρίζεται αποκλειστικά τις εμπορικές δραστηριότητες στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου μέχρι το 2031. Κι αυτή η πράξη θα αποφέρει σημαντικό επιπρόσθετο κέρδος στην Εταιρεία.

Συγκρότημα ERMES

Βελτιωμένα παρουσιάζονται και τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος ΕRMES το 2007, με τον κύκλο εργασιών να πλησιάζει τα 190 εκατομμ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12,7%. Φέτος, και συγκεκριμένα μέχρι τις
30 Ιουνίου, οι πωλήσεις παρουσιάζουν αύξηση 23,4%, ξεπερνώντας τα 100 εκ. Ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το δεύτερο εξάμηνο είναι συνήθως το πιο αποδοτικό και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως διαφαίνεται, τα καθαρά κέρδη της ERMES για το 2008 αναμένεται να προσεγγίσουν τα €12,5 εκατ. Στη μελλοντική κερδοφορία της εταιρείας θα συμβάλει και η αποκλειστική διαχείριση 9 καταστημάτων λιανικής πώλησης εντός των Βρετανικών Βάσεων για 5 χρόνια με δικαίωμα επέκτασης στα 7.

Η ERMES αναμένεται να αποκομίσει σημαντικό κέρδος και από τη διάθεση του ποσοστού που κατέχει στη Cyprus Airports (F&B) Ltd που διαχειρίζεται τους χώρους μαζικής εστίασης (Food & Beverage) στα αεροδρόμια.

Έτος σημαντικής ανάπτυξης και επέκτασης χαρακτήρισε το 2007 ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος ERMES κ. Γιώργος Ανηλιάδης τονίζοντας ότι λειτούργησαν 23 νέα πολυκαταστήματα και καταστήματα σε πλεονεκτικές τοποθεσίες (το σύνολο των καταστημάτων σε Κύπρο και Ελλάδα φθάνει σήμερα τα 81). Προανήγγειλε δε την περαιτέρω επέκταση του Συγκροτήματος στην Ελλάδα σε χώρους που ήδη εκμισθώθηκαν στη Λάρισα.

Cyprus Trading Corporation Plc

H CTC, ο μεγαλύτερος εμπορικός οργανισμός της Κύπρου, αναπτύσσεται συνεχώς και προχωρεί σε νέες συμμαχίες και επενδύσεις. Οι προοπτικές και η κερδοφορία της παρουσιάζονται πολύ καλές, αφού θα επωφεληθεί και από τα αναμενόμενα κέρδη των θυγατρικών της εταιρειών Woolworth και ERMES.

Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μάριος Λουκαΐδης τόνισε ότι η CTC χαρακτηρίζεται για το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της και τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο στις παραδοσιακές δραστηριότητες όσο και σε νέους καινοτόμους τομείς, όπως τα αεροδρόμια και οι τηλεπικοινωνίες.

Ο κύκλος εργασιών της CTC το 2007 έφθασε τα 436.855.000 εκατομμ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 70,3%. Τα καθαρά κέρδη μετά τη φορολογία και το συμφέρον μειοψηφίας ανήλθαν σε 13,8 εκατομμ. ευρώ, μια αύξηση 44,7%. Οι πωλήσεις κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2008 ανήλθαν στα €220 εκατομμ., σημειώνοντας αύξηση 17%.

Μιλώντας στους μετόχους ο εκτελεστικός πρόεδρος κ. Νίκος Σιακόλας έκαμε ειδική αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία της CTC με την MTN Νοτίου Αφρικής, με βάση την οποία ο Όμιλος Σιακόλα εισέρχεται τώρα δυναμικά και στην κινητή τηλεφωνία σαν ένας από τους βασικούς παροχείς, επιπρόσθετα προς τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας που ήδη προσφέρει. Με βάση τη συμφωνία, CTC μαζί με ΓΕΡΜΑΝΟ θα αποκτήσουν το 50% της MTN Cyprus (Areeba) και ταυτόχρονα η CTC θα διαθέσει στην MTN την εταιρεία Infotel (αλυσίδα καταστημάτων Γερμανός) και την OTEnet (σταθερή τηλεφωνία).