You are here

ΚΕΒΕ: Ανάγκη άμεσων έμπρακτων στοχευμένων μέτρων για μείωση κόστων

20/01/2009 13:57
Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ευρωπαϊκές οικονομίες προκαλούν μεγάλη ανησυχία και απαιτούν σοβαρό προβληματισμό. Διαπιστώνεται ξεκάθαρα πλέον ότι οι αναθεωρήσεις των ευρωπαίων αρμοδίων είναι κάθε φορά προς το χειρότερο. Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να διαβλέψει ούτε το βάθος ούτε τη διάρκεια της ύφεσης που πλήττει της ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η Κύπρος αποτελεί μια από τις ελπιδοφόρες εξαιρέσεις ότι η οικονομία της δεν θα βρεθεί σε ύφεση αλλά θα υποστεί μια απρόσμενη συρρίκνωση. Οι σημερινές ισορροπίες της κυπριακής οικονομίας όμως δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι θα αντέξουν και στο προβλεπτό μέλλον. Ας μη ξεχνούμε ότι οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις επηρεάζουν τη Κύπρο με μια ουσιαστική χρονική καθυστέρηση, άρα τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης σήμερα θα τα βρούμε μπροστά μας αύριο.

Δεν έχουμε αμφιβολία ότι ο επηρεασμός μας θα είναι λιγότερος από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως εξ’ άλλου δείχνουν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα αποφασισθέντα μέτρα της κυβέρνησης είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την απάμβλυνση των αρνητικών δεδομένων. Δεν είμαστε σίγουροι όμως ότι η υλοποίηση επιπλέον αναπτυξιακών έργων αξίας €150 εκ. φέτος, πάνω από ότι συνήθως υλοποιεί το δημόσιο σε μια συνηθισμένη χρονιά, είναι δεδομένο ότι θα επιτευχθεί. Αναγνωρίζουμε τις φιλότιμες προσπάθειες και πρακτικές πρωτοβουλίες της ηγεσίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς όμως στην Κύπρο ζούμε και ξέρουμε που μας οδηγεί το τέρας της γραφειοκρατίας και οι χρονοβόρες διαδικασίες.

Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι χρειάζονται άμεσα και στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων τομέων του τουρισμού και των οικοδομών. Στοχευμένα μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ από 8% σε 5% στα ξενοδοχεία και η κατάργηση μεταβιβαστικών τελών στις οικοδομές που καταβάλλεται ΦΠΑ θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κόστων τόσο στο τουρισμό όσο και στις οικοδομές, για να μεταφερθούν στον τελικό αγοραστή και με αυτό τον τρόπο να αυξηθεί η ζήτηση. Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει έκτακτα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδεινούμενη πρόκληση. Χρειάζεται έμπρακτη παρέμβαση του δημοσίου που θα δώσει τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να υπερβεί τις αντιξοότητες με το δυναμισμό και την αισιοδοξία που τον διακρίνει.