You are here

ΚΕΒΕ: Ανάγκη υιοθέτησης αλλαγών στη δημόσια υπηρεσία παράλληλα με τη συμπλήρωση νέων θέσεων

10/07/2009 10:05
• Εναλλαξιμότητα, άδειες ασθενείας,αγορά υπηρεσιών στο προσκήνιο

Το ΚΕΒΕ εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για τη διόγκωση των ανελαστικών δαπανών του δημοσίου με τη δημιουργία νέων θέσεων δημοσίων υπαλλήλων. Η δημιουργία 1083 περίπου νέων θέσεων ακολουθεί την ίδια πρακτική προηγούμενων κυβερνήσεων με την οποία διαφωνούμε διαχρονικά.

Η δραματική συρρίκνωση των δημοσίων εσόδων αποδεικνύει ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε μη επαναλαμβανόμενα έσοδα για να δημιουργούμε μόνιμες δαπάνες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλές από αυτές τις θέσεις μπορεί να είναι αναγκαίες για τις ανάγκες του τόπου σήμερα. Το ΚΕΒΕ όμως διαφωνεί με τη διαχρονική τάση όλων των κυβερνήσεων να καλύπτουν νέες ανάγκες της κοινωνίας με την πρόσληψη νέων δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς να προχωρούν παράλληλα σε τομές και αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας και την όλη φιλοσοφία που διέπει τη δημόσια υπηρεσία.

Η ανάγκη εναλλαξιμότητας των υπαλλήλων, ο έλεγχος των αδικαιολόγητων αδειών ασθενείας, η απλοποίηση διαδικασιών, η κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών με την αγορά υπηρεσιών είναι αναγκαία μέτρα που θα έπρεπε να υιοθετηθούν παράλληλα με την πλήρωση οποιονδήποτε θέσεων. Διαφορετικά, η αποσπασματική πολιτική της δημιουργίας νέων θέσεων σήμερα και της παραπομπής των αλλαγών στη δημόσια υπηρεσία στο μέλλον, προδικάζει τη χειροτέρευση της όλης κατάστασης, την οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι μας στο τέλος.