You are here

ΚΕΒΕ: Δημοσιογραφική διάσκεψη στις 19/6 για επιχειρηματικότητα

19/06/2008 14:33
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΣΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΕΤΟΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ - ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

Η ανάγκη για αύξηση αλλά και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί διαπίστωση όχι μόνο του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό και έχει περιληφθεί στους στόχους της αναθεωρημένης Στρατηγικής της Λισσαβόνας που αποσκοπεί στην ανάπτυξη και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Κι αυτό γιατί η επιχειρηματικότητα δημιουργεί πλούτο και νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλει στην ανάπτυξη της καινοτομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και σε τελευταία ανάλυση οδηγεί στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Οι διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας συμβάλλουν αναμφίβολα στην κατεύθυνση της αύξησης της επιχειρηματικότητας.

Στην Κύπρο διοργανώνεται ετήσιος Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας (CyEC) από το 2003. Το διαγωνισμό διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την ενεργή στήριξη της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως και του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ενώ από φέτος και με την ενεργή ανάμιξη και στήριξη του ΚΕΒΕ το οποίο έχει αναγνωρίσει τη σημασία του για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας. Ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας που κλείνει φέτος 5 χρόνια επιτυχημένης πορείας είναι ουσιαστικά ένας Διαγωνισμός Επιχειρηματικού Σχεδίου για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας και στοχεύει στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τους νέους επιστήμονες. Βασικό μέτρο επιτυχίας του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας αποτελεί ο αριθμός νέων επιχειρήσεων που δημιουργούνται από τις συμμετέχουσες ομάδες και μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον οκτώ νέες εταιρείες.

Η φετινή Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας CyEC2008 θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου 2008 στις 18:30 στο Ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία και τελεί υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ.

Σ’ αυτή θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν δύο καταξιωμένοι συμπατριώτες μας που ο καθένας στον τομέα του διαγράφει μια λαμπρή επιχειρηματική πορεία στο εξωτερικό. Πρόκειται για τους Θέο Παφίτη και Κυριάκο Αθανασίου.

Ο Θέο Παφίτης, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Μεγάλη Βρετανία, έχει αποκτήσει τη φήμη του από την επιτυχία του στην αναδόμηση προβληματικών επιχειρήσεων. Μερικές από τις γνωστές επιτυχίες του στο λιανικό εμπόριο είναι οι εταιρείες Ryman, Contessa, La Senza και Partners the Stationers οι οποίες είναι σήμερα πολύ επικερδείς και επιτυχημένες επιχειρήσεις. Ο Θέο Παφίτης έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τη συμμετοχή του στη τηλεοπτική σειρά του BBC “Dragons’ Den” και την οκταετή του θητεία ως Πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Milwall.

Ο Κυριάκος Αθανασίου, ο οποίος είναι καθηγητής της Βιο-ιατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Rice των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει στο ενεργητικό του, εκτός από το πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, και μια έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Μέσα από το ερευνητικό του έργο έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα τέσσερις εταιρείες, μία εκ των οποίων, η OsteoBiologics, Inc., εξαγοράστηκε το 2006 για $75 εκατομμύρια από την Smith & Nephew. Φέτος βραβεύτηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Μηχανολόγων Μηχανικών (ASME) με τη μέγιστη διάκριση, το βραβείο ‘Thomas A. Edison Patent Award’ για την ουσιαστική συμβολή των εφευρέσεών του στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων υγείας.
Στην τελετή βράβευσης θα παρευρεθεί επίσης και θα απευθύνει ειδική προσφώνηση ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας κος Χρίστος Φώλιας ενώ τα βραβεία θα απονείμει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κος Αντώνης Πασχαλίδης.

Στο χώρο της τελετής βράβευσης θα υπάρχουν εκθεσιακά περίπτερα εταιρειών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να τις γνωρίσουν από κοντά.

Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ σημαντική εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν τόσο για το θεσμό όσο και για την επιχειρηματικότητα γενικότερα αλλά και να παρακολουθήσουν τις μοναδικές παρουσιάσεις των καταξιωμένων ομιλητών. Αναμένεται πως θα υπάρξει αθρόα συμμετοχή επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον των Κυπρίων για την επιχειρηματικότητα και τη στήριξη τους στο θεσμό.