You are here

ΚΕΒΕ: Για πολλοστή φορά σε ομηρία τα λιμάνια Λεμεσού-Λάρνακας

16/10/2019 16:41

Νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες

Το ΚΕΒΕ καταδικάζει έντονα την απόφαση των συντεχνιών των λιμενεργατών-σημειωτών να κηρύξουν την Παρασκευή 18/10/2019 24ωρη στάση εργασίας στα λιμάνια Λεμεσού-Λάρνακας παραλύοντας ουσιαστικά το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόρια με ανυπολόγιστες ζημιές.

Η ετσιθελική απόφαση των συντεχνιών είναι παντελώς απαράδεκτη αφού με τις νέες αξιώσεις τους παραβιάζουν τη συμφωνία που έγινε για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης 2018-2020 και την οποία αρνούνται να υπογράψουν ζητώντας αυθαίρετα τροποποίηση του άρθρου που αναφέρεται στις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συγκεκριμένα οι συντεχνίες λόγω του γεγονότος ότι από 1/6/2020 οι εισφορές στα συντεχνιακά ταμεία τερματίζονται όπως προνοεί η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ημερ. 28/01/2019 αξιώνουν όπως το μεγαλύτερο μέρος της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να μετατραπεί σε ταμείο ευημερίας αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος των εταιρειών που διαχειρίζονται τα λιμάνια. Το αίτημα τους αυτό ουδέποτε τέθηκε για συζήτηση στις διαπραγματεύσεις που έγιναν και η εκ των υστέρων υποβολή του παραβιάζει τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων τον οποίο οφείλουν να σέβονται.

Οι ανησυχητικές αυτές εξελίξεις που συμβαίνουν για πολλοστή φορά θα πρέπει πλέον να πείθει και τους πιο δύσπιστους πόσο ορθή είναι η διαχρονική θέση του ΚΕΒΕ ότι επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Το ΚΕΒΕ, αποδοκιμάζοντας την τακτική αυτή και επισημαίνοντας ότι τα Κυπριακά λιμάνια δεν μπορούν να πληγούν με νέες απεργίες, καλεί την κυβέρνηση και την Βουλή χωρίς άλλη καθυστέρηση να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για άμεση προώθηση της σχετικής νομοθεσίας για αποτροπή παρόμοιων απαράδεκτων καταστάσεων στο μέλλον.