You are here

Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει τις αποφάσεις της Βουλής για υποθηκευτικά τέλη και νέα αγορά ΧΑΚ

10/07/2009 10:51
• Οι νέες ρυθμίσεις θα βοηθήσουν την οικονομία

• Δικαιώνονται οι προσπάθειες ΚΕΒΕ για υποθηκευτικά τέλη


Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει την έγκριση από τη Βουλή των νομοσχεδίων που αφορούν την κατάργηση των υποθηκευτικών τελών για μεταφορά δανείου από τράπεζα σε τράπεζα καθώς και τη δημιουργία της ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΣ από το ΧΑΚ.

Για το πρώτο θέμα, το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι είναι μια σημαντική θεσμική αλλαγή που θα βοηθήσει τους δανειζόμενους και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των Εμπορικών Τραπεζών, κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών.

Η υιοθέτηση αυτή της νομοθεσίας, προσθέτει το ΚΕΒΕ, έγινε κατόπιν δικών του προσπαθειών που κράτησαν αρκετά χρόνια. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνει, επιζητούσαμε αυτή τη ρύθμιση, διότι βλέπαμε τα προβλήματα που δημιουργούνταν στην ομαλή δανειοδότηση όσων είχαν ήδη συνάψει μια υποθήκη για το ακίνητο τους.

Με τη νέα ρύθμιση, αναφέρει το ΚΕΒΕ, το θέμα των υποθηκευτικών τελών μπαίνει σε πιο ορθολογιστική βάση και τερματίζονται οι στρεβλώσεις που ούτε το κράτος, ούτε τους δανειζόμενους οφελούσαν.

Σχετικά με το θέμα της ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΣ του ΧΑΚ, το ΚΕΒΕ τονίζει ότι είναι ακόμα ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση για εμπλουτισμό των προϊόντων του Χρηματιστηρίου μας.

Η ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ, επισημαίνει το ΚΕΒΕ, απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και συνάδει με τα δεδομένα της Κύπρου. Με τέτοιες ρυθμίσεις, καταλήγει, υποβοηθείται ο χρηματιστηριακός θεσμός του τόπου και ενισχύεται συνολικά η κυπριακή οικονομία.