You are here

ΚΕΒΕ: Η διασύνδεση αρχείων δημοσίων υπηρεσιών με το Φόρο Εισοδήματος θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και κατ΄ επέκταση στην εμπέδωση της ορθής λειτουργίας της οικονομίας

04/02/2011 12:15
Ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απέστειλε καθοδηγητική σύσταση προς την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία «τονίζει ότι θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη διασύνδεση των αρχείων του τμήματος Εσωτερικών Προσόδων με τα αρχεία άλλων Κυβερνητικών Τμημάτων. Όχι μόνο για σκοπούς καταστολής του φαινομένου της φοροδιαφυγής, αλλά και για σκοπούς χρηστής διοίκησης και εμπέδωσης του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος δικαίου».

Το ΚΕΒΕ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες διασύνδεσης των αρχείων όλων των κρατικών υπηρεσιών (ΦΠΑ, Κτηματολόγιο, Οδικές Μεταφορές) ούτως ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια διακρίβωσης και φορολόγησης όλων των εισοδημάτων όλων των πολιτών του τόπου.

Με αυτό τον τρόπο θα εκλείψουν τα απαράδεκτα φαινόμενα που διαπιστώνει κάθε χρόνο η Γενική Ελεγκτής του κράτους, όπως π.χ. άτομα που διενεργούν μεγάλες αγοραπωλησίες ακίνητης περιουσίας μπορεί να μην έχουν καν φορολογικό φάκελλο!

Το ΚΕΒΕ δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι όλα αυτά τα συμπτώματα παραοικονομίας υπονομεύουν τα δημόσια οικονομικά στη δύσκολη εποχή που διανύουμε και αποστερούν από την πολιτεία τα έσοδα που δικαιούται.

Όλα αυτά όμως υπονομεύουν παράλληλα και την ορθή λειτουργία της οικονομίας και αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό προς τις σοβαρές, υπεύθυνες και οργανωμένες επιχειρήσεις του τόπου που εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στο ακέραιο.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν έγινε για να καλύπτει παρανομούντες φοροφυγάδες αλλά για να αποτρέπει την καταχρηστική αξιοποίηση τους για αλλότριους σκοπούς.

Πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αντιληφθούμε την ανάγκη διατηρησημότητας των δημοσίων οικονομικών μακροπρόθεσμα και την εφαρμογή των σωστών κανόνων λειτουργίας της οικονομίας που είναι προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.