You are here

ΚΕΒΕ: Ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κος Hans-Gert Poettering συνάντησε Ε/κ και Τ/κ επιχειρηματίες

01/09/2009 16:37
Στα πλαίσια επίσκεψής του στην Κύπρο ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κος Hans-Gert Poettering, συναντήθηκε χθες Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009 με αντιπροσωπεία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο κοντά στο Λήδρα Πάλας. Η συνάντηση υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του προγράμματος «Οικονομική Αλληλεξάρτηση» το οποίο χρηματοδοτείται από το UNDP-ACT. Στη συνάντηση παρέστησαν οι Πρόεδροι των δύο Επιμελητηρίων καθώς και επιχειρηματίες μέλη των Επιμελητηρίων οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ Poettering, είπε ότι οι επιχειρηματίες έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Θυμίζοντας την Γερμανική εμπειρία τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαίρεση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε « Εσείς οι επιχειρηματίες πρέπει να κάμετε ό,τι μπορείτε για την επανένωση της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα έχει πιο δυνατή φωνή σε οικονομικά και πολιτικά θέματα.

O Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ Μάνθος Μαυρομμάτης τόνισε πως η επίλυση του Κυπριακού θα αποφέρει οικονομικά οφέλη για όλους τους Κύπριους (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους). Εξήρε επίσης τη συνεργασία μεταξύ των τριών επιμελητηρίων και υπογράμμισε ότι μια λύση του Κυπριακού μπορεί να εξευρεθεί όταν ξεπεραστούν οι φόβοι και οι προκαταλήψεις. Τέλος εξέφρασε ευχαριστίες στο UNDP-ACT για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Saracoglu τόνισε ότι η συνάντηση του τέως Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επιχειρηματίες από τις δυο κοινότητες ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να συζητηθούν αρκετά θέματα με θετικό τρόπο. Τόνισε ότι το Επιμελητήριο υποστηρίζει μια συνολική λύση του Κυπριακού βασισμένη στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Καταλήγοντας εξέφρασε την ευχή ότι θα εξευρεθεί λύση σύντομα.

Oι εργασίες του προγράμματος «Οικονομική Αλληλεξάρτηση» ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2009 και αναμένεται να αποπερατωθούν τον Ιούλιο 2011. Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) με τη στήριξη του Τουρκοκυπριακού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΤΒΕ). Κύριος σκοπός της «Οικονομικής Αλληλεξάρτησης» είναι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, με απώτερο σκοπό τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων. Στα πλαίσια του προγράμματος θα διεξαχθούν 2 μελέτες κτίζοντας πάνω σε σχετικές έρευνες που έχουν ήδη υλοποιηθεί από άλλους οργανισμούς στο παρελθόν, θα διοργανωθούν δικοινοτικές επιχειρηματικές συναντήσεις, θα δοθούν χορηγίες για τη δημιουργία επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, όπως επίσης θα διοργανωθούν κοινές εκδηλώσεις μεταξύ των Επιμελητηρίων των δύο κοινοτήτων για την πληροφόρηση για το καθεστώς του εμπορίου δια μέσου της Πράσινης Γραμμής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω συνάντηση και το πρόγραμμα «Οικονομική Αλληλεξάρτηση» οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνούν με την κα Λία Ριρή στο ΚΕΒΕ (τηλ. 22889840).