You are here

ΚΕΒΕ: Πολλαπλά τα οφέλη από την προσφορά υπηρεσιών υγείας – Ανάγκη συνεργασίας δημόσιου – ιδιωτικού τομεά

15/05/2009 13:19
Διεθνή πρότυπα υγείας και διασυνοριακή περίθαλψη στο επίκεντρο

Τα νέα δεδομένα που αναμένεται να δημιουργηθούν στον τομέα της προσφοράς υπηρεσιών υγείας σε κοινοτικό επίπεδο μετά την εφαρμογή της οδηγίας για τη Διασυνοριακή Υγειονομική Περίθαλψη, οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου η Κύπρος να επωφεληθεί των ευκαιριών που θα προκύψουν από την εφαρμογή της σχετικής οδηγίας για προσέλκυση ταξιδιωτών υγείας, και η ανάγκη εφαρμογής προγράμματος πιστοποίησης των κλινικών και νοσοκομείων με βάση διεθνή πρότυπα ποιότητας ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζήτησε στην σημερινή της συνάντηση η Εκτελεστική του ΚΕΒΕ με τον Υπουργό Υγείας κον Χρίστο Πατσαλίδη.

Κατά τη συνάντηση, το ΚΕΒΕ ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε συνεργασία με τον Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας για προβολή και προώθηση της Κύπρου ως κέντρου προσφοράς υπηρεσιών υγείας σε ξένους υπηκόους. Το ΚΕΒΕ ανέπτυξε στον Υπουργό τα πολλαπλά οικονομικά και επιχειρηματικά οφέλη που θα μπορεί να έχει η Κύπρος από την ανάπτυξη αυτού του τομέα στα επόμενα χρόνια, τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούν να είναι ανάλογα των εσόδων από την προσφορά χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τρόποι στενώτερης συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών και συμφωνήθηκε όπως οι δύο πλευρές εργαστούν από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση.

Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι επιβάλλεται να υπάρξει συντονισμός και κοινή δράση για επίτευξη του πιο πάνω στόχου, ο οποίος αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του κράτους, θα δημιουργήσει μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας σε επαγγέλματα ψηλής προστιθέμενης αξίας (ιατροί, παραϊατρικό προσωπικό, κλπ) και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σοβαρές επενδύσεις στον τομέα της υγείας. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να ολοκληρωθούν και να προωθηθούν τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα για να ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις στον ιατρικό τομέα.

Ο Υπουργός Υγείας ανάφερε ότι το σχέδιο χορηγιών ύψους €2 εκ. για την πιστοποίηση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ως διεθνώς αναγνωρισμένα ιατρικά κέντρα θα εξαγγελθεί πολύ σύντομα.