You are here

ΚΕΒΕ: Προκηρύχθηκαν μελέτες για την οικονομική αλληλεξάρτηση

01/07/2009 13:40
Με τη συμμετοχή δεκάδων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων επιχειρηματιών και μελετητών έγινε χθες η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκπόνηση δυο μελετών για την οικονομική αλληλεξάρτηση που επιχορηγούνται πλήρως από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών- Δράσεις για Συνεργασία και Εμπιστοσύνη στην Κύπρο ( UNDP-ACT). Το Πρόγραμμα για την Οικονομική Αλληλεξάρτηση υλοποιούν από κοινού το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Βασικός στόχος του έργου είναι η προώθηση της οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας, με την προσφορά βοήθειας στις επιχειρήσεις των δύο κοινοτήτων να ενισχύσουν τις οικονομικές τους σχέσεις. Η Κυπριακή οικονομία ως σύνολο θα επωφεληθεί από την αύξηση του ενδο-κυπριακού εμπορίου και από τη συνεργασία των επιχειρήσεων των δυο πλευρών. Θεωρείται ότι ανεξαρτήτως του εάν θα προκύψει μόνιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, η διατήρηση του δυναμισμού της Κυπριακής οικονομίας απαιτεί ένα μεγάλο βαθμό οικονομικής σύγκλισης.

Στα πλαίσια του Προγράμματος για την Οικονομική Αλληλεξάρτηση θα διεξαχθούν 2 μελέτες που θα κτίσουν πάνω σε σχετικές έρευνες που έχουν ήδη υλοποιηθεί από άλλους οργανισμούς στο παρελθόν, θα διοργανωθούν δικοινοτικές επιχειρηματικές συναντήσεις, θα δοθούν χορηγίες για τη δημιουργία επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, όπως επίσης θα διοργανωθούν κοινές εκδηλώσεις μεταξύ των Επιμελητηρίων των δύο κοινοτήτων για πληροφόρηση για το καθεστώς του εμπορίου δια μέσου της Πράσινης Γραμμής.

Η Πρώτη Μελέτη θα εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση σε ότι αφορά την οικονομική αλληλεξάρτηση και θα υποβάλει εκτιμήσεις και εισηγήσεις για ενίσχυση της σύγκλισης.

Η Δεύτερη Μελέτη θα ετοιμάσει ένα προσχέδιο για Κοινή Στρατηγική Οικονομικής Ανάπτυξης.

Το προϋπολογιζόμενο ύψος της κάθε μελέτης είναι γύρω στις 48,000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή προσφορών είναι η ισότιμη συμμετοχή στην ετοιμασία των μελετών Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Η δημοσίευση της προσφοράς θα γίνει στις 14 Ιουλίου 2009. Η πρώτη μελέτη πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου και η Δεύτερη μέχρι τις 2 Ιουλίου 2010.

Μιλώντας κατά την εξαγγελία των μελετών στο Chateau Status, κοντά στο Λήδρα Πάλας, ο Υπεύθυνος του UNDP –ACT Jaco Cilliers εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα δυο επιμελητήρια συνεργάζονται στενά για την υλοποίηση του Προγράμματος και για το ότι επιχειρηματίες και από τις δυο πλευρές εμπλεκόνται στη μεγάλη υπόθεση της συμφιλίωσης. Η σύγκρουση, είπε, είναι κακή για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, ενώ αντίθετα η συνεργασία φέρει πολλαπλά οφέλη.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Μάνθος Μαυρομμάτης, αφού εξέφρασε ευχαριστίες για τη βοήθεια που πρόσφερε το Πρόγραμμα UNDP-ACT προς τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα δώσει ένα μήνυμα στις δυο κοινότητες για μεγαλύτερη συνεργασία.

Υποστήριξη στο Πρόγραμμα εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητήριου κ. Σιούα Σαρατσογλου και ο Γενικός Γραμματέας του Τουρκοκυπριακού Βιομηχανικού Επιμελητήριου κ.Μουσταφά Γκουντούζ οι οποίοι τόνισαν ότι αυτό συμβάλλει στη συμφιλίωση και υπογράμμισαν ότι η οικονομική αλληλεξάρτηση είναι στοιχείο που βοηθά στη λύση. Υπογράμμισαν ότι τα τελευταία χρόνια ενώ μεγαλώνει το επίπεδο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το επίπεδο της έντασης μεταξύ των δυο χωρών μειώνεται.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 18η Σεπτεμβρίου 2009. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους λειτουργούς του ΚΕΒΕ για διευκρινίσεις.