You are here

ΚΕΒΕ: Προσοχή στα δημόσια οικονομικά

24/06/2009 11:18
• Ανησυχίες για τις 1083 νέες θέσεις στο δημόσιο

• Να δοθεί έμφαση σε εναλλαξιμότητα και γραφειοκρατία


Με αφορμή την υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή και τη δημιουργία γύρω στις 1083 νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, το ΚΕΒΕ εκφράζει την ανησυχία του για τη διόγκωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση των κρατικών δαπανών, για μη παραγωγικούς σκοπούς.

Το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της μεγάλης μείωσης των εσόδων του κράτους, θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα θέματα των κρατικών δαπανών.

Ήδη, τονίζει το ΚΕΒΕ, η Κύπρος επανέρχεται σε φάση δημοσιονομικών ελλειμμάτων για το 2009 και το 2010 και αυτό πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Το ΚΕΒΕ επισημαίνει ότι για να καλυφθούν τυχόν ανάγκες, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα της εναλλαξιμότητας και στο καλύτερο έλεγχο αδικαιολόγητων αδειών ασθενείας του προσωπικού του δημόσιου τομέα. Ειδικά φέτος και του χρόνου, όπου διάγουμε μια δύσκολη συγκυρία, η εναλλαξιμότητα μπορεί να δώσει λύσεις τόσο στις ανάγκες για προσωπικό, όσο και στις ανάγκες για εξοικονόμηση πόρων.

Ακόμα, το ΚΕΒΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για μείωση της γραφειοκρατίας στις υπηρεσίες του δημοσίου, ώστε να υπάρξουν ευνοϊκοί επηρεασμοί και στα θέματα προσωπικού.

Το ΚΕΒΕ, τέλος, καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Βουλή να χειρίζονται με φειδώ τα δημόσια οικονομικά, διότι οι τάσεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Οι όποιες νέες δαπάνες θα πρέπει να αφορούν παραγωγικούς σκοπούς κι΄ όχι τη συντήρηση της κρατικής μηχανής.