You are here

ΚΕΒΕ: Τα καλυμμένα ομόλογα θα ρίξουν το κόστος του χρήματος

29/07/2009 12:12
• Σύγκλιση απόψεων Υπουργείου Οικονομικών – Κεντρικής Τράπεζας

Το ΚΕΒΕ, μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών του με τους αρμόδιους αξιωματούχους της πολιτείας για θέματα οικονομίας, είχε χθες συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη και το Διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη.

Μέσα από τις συναντήσεις αυτές το ΚΕΒΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών μετά από την απρόσμενη δραματική μείωση των δημόσιων εσόδων. Για το λόγο αυτό το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι ο καταρτισμός του προϋπολογισμού για το 2010 πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά για να μην υπάρξει κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών. Το ΚΕΒΕ υποστηρίζει ότι ως πολιτεία πρέπει να βάλουμε τις προτεραιότητες μας διότι απλούστατα δεν έχουμε τη πολυτέλεια να υλοποιήσουμε όλα όσα θα θέλαμε.

Η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών σηματοδοτεί την αδυναμία του δημόσιου τομέα να ωθήσει από μόνος του την οικονομία πέρα από την οικονομική κρίση. Για το λόγο αυτό, το βάρος για την ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, όπως έγινε και σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν. Η πρωταρχική επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι η συνολική μείωση των δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Για να μπορέσει όμως ο ιδιωτικός τομέας να ανταποκριθεί στη πρόκληση αυτή θα πρέπει να υπάρξουν δύο προϋποθέσεις:

1. Η ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας για να προχωρήσουν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του ιδιωτικού τομέα όπως μαρίνες, γκολφ, σύνθετες αναπτύξεις. Η απλοποίηση των διαδικασιών αφορά πρώτιστα την Πολεοδομία και το Κτηματολόγιο, όπου η εμμονή τήρησης όλων των προϋποθέσεων των διαδικασιών θα καθυστερήσει την υλοποίηση των έργων και θα επιτείνει τη κρίση που επηρεάζει τον τόπο μας.

2. Η ανάγκη μείωσης του κόστους του χρήματος για να πέσουν τα επιτόκια (καταθετικά και δανειστικά) ούτως ώστε να αποτολμήσει ο ιδιωτικός τομέας να προχωρήσει με τις επενδυτικές του επιδιώξεις.

Το ΚΕΒΕ διαχρονικά πιστεύει ότι η μείωση του κόστους του χρήματος μπορεί να γίνει με την άντληση φθηνής και μακροχρόνιας ρευστότητας από το ευρωσύστημα, όπως έχει και από άλλες χώρες της ευρωζώνης, η οποία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομία μας.

Το ΚΕΒΕ μετά από τις συναντήσεις του με τον Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας διαπίστωσε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων στην προώθηση του θεσμού των καλυμμένων ομολόγων (covered bonds) ο οποίος θα επιτρέψει στο τραπεζικό μας σύστημα να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας που θα μειώσει το κόστος του χρήματος και κατ’ επέκταση των δανειστικών επιτοκίων.

Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει αυτή τη σύγκλιση απόψεων των δύο φορέων της οικονομίας μας, διότι πιστεύει ότι η συνεργασία και συναντίληψη τους στα θέματα αυτά μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για τη κυπριακή οικονομία.

Το ΚΕΒΕ καλεί τους δύο φορείς να ολοκληρώσουν τη νομοθετική προετοιμασία το ενωρίτερο δυνατό για να υποβληθούν τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή το Σεπτέμβριο. Το ΚΕΒΕ καλεί επίσης τη Βουλή, με το άνοιγμα της, να προωθήσει τη νομοθεσία αυτή με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία τάχιστα.

Το ΚΕΒΕ επισημαίνει ότι οι απαιτούμενες αλλαγές σε διάφορες νομοθεσίες είναι πολλές και αν δεν δοθεί προτεραιότητα θα χάσουμε την ευκαιρία. Η οικονομική κρίση απαιτεί άμεσες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της. Η οποιαδήποτε κωλυσιεργία θα βαρύνει αυτούς που τη προκαλούν και το ΚΕΒΕ δεν θα διστάσει να τους καταδικάσει δημόσια.